PËRSE SKA PATUR SHKOLLA SHQIPE NË PERIUDHËN OSMANE?

vull

Arben LLALLA   Historiografia shqiptare ashtu si dhe historiografia e fqinjëve tanë greke, serbe, bullgare, etj., janë të mbingarkuara me Mite sidomos për periudhën e Sundimit Osman. Një nga çështjet që rëndon ende tek shqiptarët është: Përse ska patur shkolla shqipe gjatë Periudhës Osmane? Por përse shqiptarët nuk pyesin a […]

19. Prill.1999-Koshare: Sot pas 21 viteve të rënies, kujtojmë Heronjtë e Kosovës:

vull

Milazim Maraj 1. Salih Beqir Çekaj- Veterani 22.06.1956 Broliq-Pejë- 19.04.1999- Koshare. 2. Afrim Ahmet Stajku 04.02.1981.Arbanë Prizren.19.04.1999-Koshare. 3. Aziz Bajram Gashi 16.08.1975.Balincë – Malishevë 19.04.1999-Koshare. 4. Bejtë Azem Kajdomçaj 03.03.1963.Dedaj-Prizren 19.04.1999- Koshare. 5. Fatos Shefqet Limani 08.01.1978 Prishtinë. 19.04.1999-Koshare. 6. Fisnik Alejdin Ibrahimi 09.05.1978.Beograd. 19.04.1999-Koshare. 7. Hysni Sylë Temaj 15.11.1976 […]

PIRI, EPIRI, GJERGJ KASTRIOTI PRIJËSI I ALBANIAS DHE EPIRIT

vull

PIRI, EPIRI, GJERGJ KASTRIOTI PRIJËSI I ALBANIAS DHE EPIRIT   Nga Prof.Saimir Lolja   Piri ishte një qytezë malore që nga lashtësia e tej largët e deri kur hordhitë osmane të Errësirës u derdhën mbi trojet arbërore. Vendndodhja e tij është afër fshatit Zhulat të Gjinokastrës.Gazetari Marin Mema i shfaqi […]

Monedha e vetme që e ka figurën e një gruaje shqiptare

vull

E vetmja ndër monedhat dhe kartëmonedhat shqiptare, me kurs ligjor, e cila përfaqësohet me një grua, është monedha me prerje 100 Lekë. Në pjesën e pasme të saj paraqitet Mbretëresha ilire Teuta, shoqëruar me mbishkrimin “Republika e Shqipërisë” dhe vitin e shtypit të monedhës, 2000. Pas vdekjes së parakohshme të […]

Dinastia e Bardhylit, mbretëria e parë ilire

vull

Shekulli i ri, i katërt, i gjen përsëri ilirët në konflikt me fqinjët e tyre maqedonë për çështjen e Lynkestisë. Në vitet e fundit të sundimit të mbretit maqedon, Arhelaut, në kapërcyell të shekullit, u zhvillua një luftë e re midis ilirëve dhe maqedonëve për këtë krahinë. Në këtë luftë […]

TRAGJEDIA E FSHATIT DËBËRC

vull

Në vitin 1915 në fillim të nëntorit, ushtria serbe bënte evakuimin e saj nga Maqedonia Perendimore, dhe kudo që kalonte linte pas vete gërmadha të fshatrave të djegur dhe njerëz të masakruar. Këso djegiesh e vrasjes ka bërë në shumë qytete të këtij rajoni i cili është i banuar kryesisht […]

Skëndërbeu në fsh. Dëbërcë të Tetovës

vull

Poeti: Mr. Ibrahim Krosi Shkup   Lufta e Shqiptarëve të Maqedonisë së sotme kundër pushtuesve osmanë është pasqyruar edhe në këngët popullore shqiptare. Shumë nga këto këngë janë mbledhur e janë botuar. Këtu do të paraqesim këngë të mbledhura drejtëpërdrejtë në terren. Pushtimi i tokave shqiptare nga Perandoria Osmane është […]

ALEKSANDRI I MADH I MAQEDONISË – LEKA

vull

1. Fëmijëria e Lekës së Madh Në vitin 356, në një mbrëmje korriku, në qytetin Pella të Maqedonisë, u lind një foshnjë, që njëzet e dy vjet më vonë, do të pushtojë Azinë dhe do të shkatërronte shtetin e pafund, të pasur dhe të plotfuqishëm të Persianëve. Kjo foshnjë ishte […]

Perandori ilir që i dhuroi botës ditën e dielë pushim

vull

(Libri Epoka e Konstandinit të Madh, i autorit Gjon Keka, së shpejti në qarkullim) “Konstandini i Madh, me origjinë ilire, renditet ndër sundimtarët më të rëndësishëm të Perandorisë Romake. Ai mori dy vendime epokale që ndryshuan rrjedhën e historisë botërore: Adoptimin e krishtërimit si fe zyrtare të perëndorisë dhe transferimin […]

Subscribe US Now