ALEKSANDRI I MADH I MAQEDONISË – LEKA

vull

1. Fëmijëria e Lekës së Madh Në vitin 356, në një mbrëmje korriku, në qytetin Pella të Maqedonisë, u lind një foshnjë, që njëzet e dy vjet më vonë, do të pushtojë Azinë dhe do të shkatërronte shtetin e pafund, të pasur dhe të plotfuqishëm të Persianëve. Kjo foshnjë ishte […]

Perandori ilir që i dhuroi botës ditën e dielë pushim

vull

(Libri Epoka e Konstandinit të Madh, i autorit Gjon Keka, së shpejti në qarkullim) “Konstandini i Madh, me origjinë ilire, renditet ndër sundimtarët më të rëndësishëm të Perandorisë Romake. Ai mori dy vendime epokale që ndryshuan rrjedhën e historisë botërore: Adoptimin e krishtërimit si fe zyrtare të perëndorisë dhe transferimin […]

Mark Palnikaj: Zbulime nga dokumentet e Vatikanit, 5 shekuj është shkruar shqip

vull

është shkruar shqip Në vitet 1600-‘700 janë përgatitur 206 shqiptarë në studimin e shqipes në Kolegjin Ilirik të Loretos dhe të Fermos në Itali, i cili qëndroi i hapur deri në vitin 1746. “Arbënor i dashur, këtë gramatikën e shkrova për zotninë tënde”….. Edhe sot pas 4 shekujsh, kjo e […]

Kontesha suedeze që u mahnit nga shqiptarët

vull

Nga Armand Plaka Shqiptarët i kishin rënë në sy jo pak konteshës suedeze Wilhelmina von Hallwyl (1844 – 1930), e cila si një koleksioniste e apasionuar nuk mund ta linte t’i shpëtonin nga duart edhe fotot e realizuara nga të tjerët gjatë udhëtimeve që ajo ndërmori në rajonin tonë në […]

Roli i Woodrow Wilson në pavarësinë e Shqipërisë

vull

Woodrow Wilson fitoi zgjedhjet presidenciale në Shtetet e Bashkuara tre javë para se Shqipëria të shpallte pavarësinë në nëntor të vitit 1912. Por duhet të kalonin disa vjet para se refuzimi prej tij i planeve për ndarjen e Shqipërisë, t’i siguronte ish-Presidentit amerikan një vend nderi në historinë shqiptare. Vizioni […]

Historia e dy motrave shqiptare me doktorin amerikan

vull

Kjo histori e dy motrave shqiptare flet shumë për karakterin dhe moralin e tyre. Këto dy motra të varfra kishin ecur 40 kilometra nga një fshat malor për të arritur në Tiranë. Vajza në të majtë vuante nga një infeksion i rëndë në sy dhe, për të shpëtuar nga verbimi […]

Partia Komuniste (PKSH) ishte organizatë terroriste shqiptaro-sllave

vull

Nga mbledhja e Kuvendit Kombëtar Shqiptar më 3.nëntor.1943 ku si Kryetar Parllamenti u zgjodh Idhome Kosturi i cili në këtë funksion nuk qëndroi as edhe dy ditë.Pasi celula terroriste komuniste e kishte vërë në shënjestër,kështu dhe ndodhi,më 5.nëntor.1943 Kryetari i Parllamenit Idhome Kosturi i sapozgjedhur dy ditë më parë me […]

Anton Çetta kishte rrëfyer për “New York Times” për faljen e gjakut

vull

Më 7 prill të vitit 1990 në gazetën prestigjioze “New York Times” kishte zënë vend shkrimi i cili fliste për faljen e gjakut dhe punën që po bënte Anton Çetta. Lajmi fillon më përshkrimin e familjes Dragacina dhe Betushi, ku dy anëtarët e familjes së tyre – Libibe Dragacina dhe […]

Kur austro-hungarezët sekuestronin “Ëndrrën e Serbisë së Madhe”

vull

Nga Armand Plaka Foto që po postoj është marrë nga arkivat austriake dhe paraqet vendkomandën qendrore të Shtabit serb në Kosovë (më konkretisht në Prishtinë), tashmë të pushtuar nga trupat austro-hungareze në janar 1916, pasi ushtria serbe ishte larguar jo vetëm nga Kosova, por edhe nga pjesë të mëdha të […]

Subscribe US Now

%d bloggers like this: