Different kind of pellets- oak, pine,sunflower, in female hands

Me fillimin e sezonit të ngrohjes, shumë amvisëri janë përballur me dilemën se cilën ngrohje të zgjedhin gjatë dimrit: pelet apo dru.

Sipas disa studimeve, ngrohja me dru është më kosto-efektive, por gjithashtu kërkon më shumë punë dhe mirëmbajtje. Ngrohja me pelet, nga ana tjetër, është më e pastër dhe më e përshtatshme, por edhe më e shtrenjtë.

Për të bërë një krahasim midis këtyre dy llojeve të ngrohjes, do të kemi parasysh parametrat e mëposhtëm: sipërfaqen mesatare katrore të një apartamenti ose shtëpie prej 60 metrash katrorë, kohëzgjatjen e sezonit të ngrohjes prej gjashtë muajsh dhe çmimet mesatare të energjisë. , dru, qymyr dhe pelet.

Çmimet e drurit aktualisht variojnë nga 4.000 deri në 7.000 denarë për metër kub, varësisht nga lloji dhe cilësia. Çmimet e peletit janë nga 18.000 deri në 22.000 denarë për ton, kurse qymyri nga 15.000 deri në 20.000 denarë për ton.

Sipas përvojave të shfrytëzuesve, për një banesë prej 60 metrash katrorë nevojiten rreth gjashtë metra kub dru për tërë dimrin, që dalin rreth 48.000 denarë ose 8.000 denarë në muaj. Për të njëjtin sipërfaqe katrore nevojiten rreth dy tonë pelet për gjithë dimrin, që dalin rreth 72.000 denarë ose 12.000 denarë në muaj.

Nga kjo mund të konstatojmë se ngrohja me dru është më e lirë se ngrohja me pelet për rreth 4.000 denarë në muaj ose 24.000 denarë në vit. Por duhet të kemi parasysh edhe faktorë të tjerë, si p.sh.

Disponueshmëria dhe cilësia e druve të zjarrit: nuk është gjithmonë e lehtë të gjesh dru të mirë ose fishekë afër, dhe ndonjëherë ka kosto transporti dhe magazinimi.

Komoditeti dhe pastërtia: ngrohja me pelet është më e përshtatshme dhe më e pastër, sepse nuk kërkon ngrohje dhe pastrim të shpeshtë të furrës, si dhe ka rregullim automatik të temperaturës. Ngrohja e drurit, nga ana tjetër, kërkon më shumë punë në formën e ndarjes së drurit, grumbullimit dhe ruajtjes, dhe gjithashtu prodhon më shumë tym dhe ndot mjedisin.

Ndërgjegjësimi mjedisor: ngrohja me pelet është më miqësore me mjedisin sesa ngrohja me dru, pasi peletët prodhohen nga burime të rinovueshme të energjisë, si p.sh. mbetjet nga industria e drurit, dhe kanë më pak emetim të gazrave të dëmshëm. Ngrohja e drurit, nga ana tjetër, mund të kontribuojë në shpyllëzimin dhe ndotjen e ajrit.

Një nga banorët e Shkupit që ngrohet me pelet është edhe Boban Mitrovski, i cili jeton në një banesë prej 60 metrash katrorë në lagjen Aerodrom. Ai thotë se para dy vitesh ka vendosur ta zëvendësojë sobën e vjetër me dru me një stufë të re peleti.

“Më duket më e pastër dhe më komode dhe nuk kam pse të merrem me blerjen dhe ruajtjen e drurit. Plus, mendova të kurseja para, pasi dëgjova se peleti është më i lirë se druri”, thotë Boban.

Por ai pranon se tani nuk është plotësisht i kënaqur me zgjedhjen e tij.

“Doli që peleti është më i shtrenjtë se druri dhe nuk nxehet gjithashtu. Më duhet të blej më shumë pelet për të mbajtur temperaturën që më përshtatet. Plus, stufa e peletit shpesh prishet dhe kërkon servisim. Nuk më pëlqeu. Tani po mendoj të kthehem te furra me dru”, thotë Boban.

Ky është vetëm një shembull i shumë Shkupëve që përballen me sfidën e zgjedhjes së ngrohjes më të mirë për shtëpitë e tyre. E gjitha varet nga ajo që është më e rëndësishme për ta: çmimi, komoditeti apo ekologjia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

By vull