Isha gati në Konferencën e Sigurisë së Beogradit dhe më pas në Tiranë në një konferencë që i parapriu takimit të Procesit të Berlinit. Gjërat nuk po shkojnë siç duhet. Ekziston një rrezik sigurie në rajon dhe raporti Kosovë-Serbi përmendet si rrezik. Bota është në tranzicion, nga supremacia e SHBA-së ne po shkojmë në një botë bipolare. Është e qartë se si qytetërim kemi problem me qeverisjen globale duke pasur parasysh atë që po ndodh, thotë Nikolla Dimitrov, kryetar i “Zgjidhjes” në  STUDIO 10  në  TV 24 .

– Tek ne, dinamika politike e gjërave është si një serial i Netflix-it në të cilin regjisori e teproi sepse ndodhin gjëra të pabesueshme. Kemi një qeveri që ka ardhur në pushtet me moton “Pa drejtësi, pa paqe”. Ish-kryeministri u arratis në Hungari, kështu që tani kemi një situatë ku përfaqësuesit e kësaj qeverie përmendin kthimin e tij – që nuk është problem, mosndëshkimi është problem. PSP-ja dështoi, më pas u ndryshua Kodi Penal, kështu që dje ka dalë jashtë përdorimit çështja nënë, pra rasti i përgjimeve. E kemi një fund të trishtë për shpresën e iniciativës civile që është dashur të sjellë më mirë, thotë Dimitrov.

Ai citon një rubrikë në Allgemeine Zeitung të titulluar “Korrupsioni në emër të BE-së”. Sipas tij, ne nuk kemi zgjidhje tjetër veçse të bëjmë presion për ndryshime sepse me një ndryshim të thjeshtë qeverie ndryshojnë vetëm emrat dhe jo situatat, ndaj sistemi duhet të ndryshojë dhe të bazohet në aftësi dhe jo në përkatësi partiake. Dimitrov thekson se gjyqësori duhet të pastrohet nga ndikimet partiake.

– Është e mahnitshme për mua që Bashkimi Evropian ka një kafshatë, dhe shtylla e parë dhe themelore e integrimit evropian është pastrimi i korrupsionit. Gruevski valëvit flamurin maqedonas për të mbuluar korrupsionin, kjo qeveri valvit flamurin evropian për të bërë të njëjtën gjë, thotë Dimitrov.

By vull