Në tregjet valutore, dollari u rrit kundrejt një shporte valutash javën e kaluar ndërsa ekonomia amerikane vazhdon të rritet, kështu që normat e interesit në SHBA mund të mbeten të larta për më gjatë se sa pritej. Indeksi i dollarit, i cili gjurmon vlerën e Shteteve të Bashkuara kundrejt gjashtë monedhave kryesore botërore, u rrit me 0.4 për qind javën e kaluar në 106.58 pikë.

Në të njëjtën kohë, dollari u forcua me 0.3 për qind kundrejt monedhës evropiane, kështu që çmimi i euros ra në 1.0565 dollarë. Por dollari u dobësua kundrejt monedhës japoneze me 0.15 për qind në 149.65 jen. Forcimi i monedhës amerikane është falë rritjes së qëndrueshme dhe madje të përshpejtuar të ekonomisë amerikane.

Javën e kaluar, ndër të tjera, u njoftua se në tremujorin e tretë të prodhimit të brendshëm bruto (PBB) të SHBA-së u rrit me 1.2 për qind krahasuar me tre muajt e mëparshëm, kur u rrit me 0.5 për qind. Krahasuar me tremujorin e tretë të vitit të kaluar është rritur për 2.9 për qind, pas rritjes prej 2.4 për qind në periudhën prill-qershor.

Normat e interesit në Eurozonë janë në nivele më të ulëta se në Shtetet e Bashkuara

Kjo mbështeti kursin e këmbimit të dollarit pasi normat e interesit të bankës qendrore të SHBA mund të rriten më tej, dhe përveç kësaj, ato mund të mbeten në nivele të ngritura më gjatë se sa pritej. Nga ana tjetër, në seancën e rregullt të javës së kaluar, Banka Qendrore Evropiane i mbajti të pandryshuara normat e interesit dhe njoftoi se inflacioni në Eurozonë është në rënie.

Ekonomia e Eurozonës nuk është në gjendje aq të mirë sa ajo e SHBA-së dhe normat e interesit janë në nivele më të ulëta se në SHBA, ndaj nuk është për t’u habitur që monedha amerikane po forcohet kundrejt asaj evropiane.

Dollari është forcuar gjithashtu pasi shihet si një strehë më e sigurt për kapitalin në kohë të pasigurta dhe ndërsa investitorët kanë frikë nga përshkallëzimi i konfliktit midis Izraelit dhe grupit militant palestinez Hamas, ata po e vendosin kapitalin e tyre në investime që shihen si më të sigurta në kohë të pasigurta.

Rënia e lehtë e kursit të dollarit ndaj jenit është vetëm pasojë e frikës së investitorëve për një ndërhyrje të mundshme të bankës qendrore japoneze, duke pasur parasysh se javën e kaluar, për herë të parë në një vit, kursi i dollarit u thye mbi nivelin. prej 150 jen.

By vull