Në një letër të hapur drejtuar Presidentes së Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen, një grup deputetësh nga të Gjelbrit, Socialistët dhe Demokratët, të Majtës dhe grupet e Rinovimit kërkojnë dorëheqjen ose shkarkimin e Komisionerit Evropian për Fqinjësinë dhe Zgjerimin, Oliver Varhelji. . .

Letra bën thirrje që Varhelji të “paraqiste dorëheqjen” ose “të shkarkohet” për tejkalimin e mandatit të tij pasi ai njoftoi fundin e ndihmës për palestinezët pa u konsultuar me qeveritë e Bashkimit Evropian.

Thuhet se komisioneri nuk ka pasur kompetencë të vendosë në mënyrë të njëanshme për këtë dhe as ta shpallë zyrtarisht në llogaritë e tij në rrjetet sociale dhe se vendimi nuk është marrë në procesin e duhur.

Kujtohet se kjo nuk është hera e parë që Varhelji “kalon kufirin” dhe shkon kundër rregullave ndërinstitucionale.

Raportohet gjithashtu se shumë njerëz kërkuan dorëheqjen e tij në shkurt pasi ai i quajti eurodeputetët “idiotë” në një seancë plenare të Parlamentit Evropian.

– Ne nuk i miratojmë fyerjet që Varhelji drejton ndaj institucioneve të BE-së dhe funksionimit të tyre demokratik. Prandaj kërkojmë që komisioneri të japë dorëheqjen ose të shkarkohet – thuhet në letër.

Letra e hapur për von der Leyen do të dorëzohet më vonë sot.

Projektletra drejtuar kreut të Komisionit është nënshkruar nga 12 eurodeputetë.

By vull