Bashkimi Evropian po shqyrton zgjerimin e një kufiri emergjent të çmimit të gazit të prezantuar në shkurt, mes shqetësimeve se konflikti në Lindjen e Mesme dhe sabotimi i tubacionit të gazit Baltik mund të rrisë çmimet e gazit përsëri këtë dimër, raporton sot Financial Times.

Komisioni Evropian njoftoi se nuk kishte indikacione për efekte negative nga hyrja në fuqi e masës dhe se çmimet e gazit natyror tani janë pothuajse 90 për qind më të ulëta se vitin e kaluar, sipas një raporti të gazetës që citon një prezantim për diplomatët e BE-së, raportoi Reuters.

Kufiri u prezantua pas javësh bisedimesh të tensionuara midis vendeve anëtare, me Gjermaninë dhe Austrinë që fillimisht kundërshtuan futjen e tij, duke argumentuar se kjo do të shtrembëronte tregun.

Por kufiri i çmimit nuk ndikoi në importet e gazit në BE, vuri në dukje prezantimi.

Diplomatë të lartë dhe zyrtarë të BE-së thanë se, pavarësisht rënies së çmimeve të energjisë dhe ruajtjes rekord të gazit në BE, furnizimet mund të goditen këtë dimër nga lufta midis Izraelit dhe Hamasit dhe akteve të mundshme të sabotimit të infrastrukturës së gazit.

Komisioni do të dalë me një propozim në nëntor për të konfirmuar se cilat nga masat emergjente të energjisë, të cilat përfshijnë kufijtë e çmimit të gazit, masat e licencimit dhe rregullat që sigurojnë furnizimet me gaz ndahen midis shteteve anëtare, duhet të vazhdojnë.

Masat vullnetare për të ulur kërkesën për gaz me 15 për qind tashmë janë zgjatur deri në mars 2024.

By vull