Në pjesën më të madhe, procesorët e rinj të gjeneratës së 14-të të Intel janë modele të rifreskuara nga gjenerata e mëparshme, me përjashtim të procesorit Core i7-14700K.

Nga 17 tetori Intel do të nxjerrë në treg procesorët më të fundit të gjeneratës së 14-të, të udhëhequr nga modeli premium Core i9-14900K.

Kjo seri quhet Raptor Lake Refresh, dhe është interesant fakti se këtë vit Intel ka vendosur të mbajë të njëjtat çmime për procesorët e gjeneratës së 14-të Core i9, i7 dhe i5 si modelet e gjeneratës së 13-të.

Procesori i ri Core i9-14900K ka rritur shpejtësinë deri në 6 GHz, duke e bërë atë “procesorin më të shpejtë të desktopit të konsumatorit”, sipas Intel. Një model interesant në linjën e këtij viti mund të jetë Core i7-14700K, falë rritjes së konsiderueshme të numrit të bërthamave efikase.

Intel po rrit numrin e bërthamave për procesorët e tij Core i7 këtë vit, duke shkuar nga tetë bërthama me efikasitet dhe tetë performancë në 12 bërthama me efikasitet dhe tetë bërthama të performancës. Orët bazë të bërthamës P janë 3.4 GHz ose 2.56 GHz për bërthamën E në modelin 14700K.

Në modelin premium, Intel Core i9-14900K mori një frekuencë për të rritur shpejtësinë termike prej 6 GHz. Frekuencat për turbo max P-core janë rritur me 200 Hz në 5.6 GHz dhe me 100 MHz për turbo-n me bërthamë E max.

Intel ka rifreskuar serinë Core i5 për këtë vit. Kështu, modeli i5-14600K ka gjithsej 20 bërthama dhe një orë bazë prej 3.5 GHz për bërthamën P, me një rritje prej 5.3 GHz.

Të gjithë procesorët do të funksionojnë në pllakat amë të serive Intel 600 dhe 700, me Intel ende duke përdorur prizën LGA 1700. Ka mbështetje për Wi-Fi 7 dhe Bluetooth 5.4, si dhe shpejtësitë e memories DDR5 5600 dhe DDR4 3200.

Sa i përket çmimeve, ato do të jenë të pandryshuara nga gjenerata e 13-të. Pra, Core i9-14900K do të kushtojë 589 dollarë, Core i7-1700K do të kushtojë 409 dollarë, ndërsa Core i5-14600K do të ketë një çmim fillestar prej 319 dollarë.

By vull