Italia do të nisë veprime ligjore kundër Austrisë lidhur me kufizimet në lëvizjen e kamionëve përmes kalimit kyç të Brennerit në rrugë përmes Alpeve, ka njoftuar qeveria e kryeministrit Giorgia Meloni.

Italia ngriti një padi kundër Austrisë përpara Gjykatës Evropiane të Drejtësisë (GJED). Kufizimet e Austrisë janë kritikuar në vende të tjera, përfshirë Gjermaninë, vëren agjencia dpa.

Sipas ministrit italian të Transportit Matteo Salvini, Italia ka ngritur për herë të parë një padi kundër një tjetër anëtari të BE-së. Kufizimet e Austrisë përbëjnë një “ndalim tranziti” përmes Brenner, tha Salvini të hënën.

Edhe Gjermania po kërcënon me padi

Problemet e trafikut midis Bavarisë dhe Tirolit janë shkaktuar edhe nga radhët e gjata në rrugën kryesore përmes Alpeve, dhe Mynihu po kërcënon gjithashtu me një proces gjyqësor.

Ministri austriak i Transportit Leonore Gevesler mbrojti përsëri “masat e urgjencës” në Tirol të hënën, duke bërë thirrje për bisedime mbi rezervimet e propozuara për kalimin e kamionëve mbi vendkalimin.

“Kjo duhet të diskutohet, jo të kërcënohet me veprime ligjore javë pas jave,” tha Gevesler për agjencinë austriake të lajmeve APA.

Kreu i Tirolit Austriak, Anton Mattel, këmbëngul për kufizimin e trafikut të kamionëve, duke thënë se “Italia nuk do të ketë sukses me kërkesën maksimaliste për të hequr të gjitha ndalesat në Tirol”.

Tranziti i kamionëve përmes Brenner është rritur nga 1.1 milion në 2000 në 2.5 milion në 2022 me një barrë përkatësisht të rritur për mjedisin dhe shoqërinë. 40 për qind e ngarkesës gjatë rrugës përmes Alpeve kalon përmes kalimit, vëren dpa.

By vull