Udhëheqësit evropianë përsëritën thirrjet për mbrojtje më të mirë të kufijve të jashtëm të BE-së dhe riafirmuan bashkëpunimin për migracionin pas sulmit vdekjeprurës të së hënës në Bruksel.

Një numër vendesh, duke përfshirë Austrinë, Republikën Çeke, Francën, Gjermaninë, Italinë, Poloninë, Slloveninë dhe Sllovakinë, kanë njoftuar kontrolle të reja përgjatë kufijve të tyre në një përpjekje për të parandaluar kontrabandistët që të përdorin rrugët përmes Ballkanit për të sjellë emigrantët në qendrën e tyre. rajonit dhe Evropës Perëndimore. Kjo ushtron presion mbi zonën Shengen të lëvizjes së lirë dhe marrëveshjeve pa viza me vendet e treta.

 

Kontrollet kufitare po futen për shkak të kushteve sfiduese të sigurisë dhe kërcënimit të shtuar të terrorizmit në Evropë pas shpërthimit të fundit të dhunës në Lindjen e Mesme, si dhe sulmeve terroriste në Francë dhe Belgjikë. Në disa vende, situata inkurajon mbështetjen për partitë politike të krahut të djathtë. Të gjitha vendet që forcojnë kontrollet janë anëtare të Bashkimit Evropian dhe të Zonës Shengen Evropiane të kufijve të hapur.

Rivendosja e kontrolleve kufitare në zonën Shengen lejohet në rrethana të jashtëzakonshme dhe Brukseli duhet të njoftohet përpara zbatimit. Megjithatë, liderët evropianë përsëritën thirrjet për mbrojtje më të mirë të kufijve të jashtëm të BE-së dhe riafirmuan bashkëpunimin për migracionin pas sulmit vdekjeprurës të së hënës në Bruksel.

Dy tifozë suedezë u vranë pranë stadiumit ku Suedia luante me Belgjikën për një vend në Kampionatin Evropian 2024. Organizata terroriste e Shtetit Islamik (IS) mori më vonë përgjegjësinë për sulmin. Autori i dyshuar ishte një azilkërkues i refuzuar nga Tunizia, i cili, sipas autoriteteve, po qëndronte ilegalisht në Belgjikë.

By vull