Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, ka deklaruar se ka dëshmi të një sërë veprimesh që Serbia ndërmerr përgjatë kufirit me Kosovën, të cilat, sipas tij, cenojnë paqen dhe stabilitetin, jo vetëm në Kosovë, por edhe në gjithë rajonin.

Në fjalimin e sotëm në Akademinë e Sigurisë Publike të Kosovës, Kurti tha se Serbia vazhdon të kërcënojë ushtarakisht Kosovën me veprimet e saj.

“Serbia vazhdon të kërcënojë ushtarakisht Republikën e Kosovës, deri në atë masë sa e vendos artilerinë e saj ushtarake rreth kufirit tonë. Përveç kësaj, ajo ka ndërtuar 48 baza përpara ose sulmuese, si dhe 28 baza ushtarake dhe 20 baza të xhandarmërisë rreth kufirit tonë. Ai e bëri atë përgjatë vijës sonë kufitare, e cila është 381 kilometra e gjatë dhe është një kërcënim i vazhdueshëm për sigurinë e vendit tonë, tha Kurti.

Megjithatë, tha ai, veprimet armiqësore të Beogradit ndaj Kosovës kërcënojnë gjithashtu paqen dhe stabilitetin në të gjithë rajonin.

Veprimet e rrezikshme të Serbisë, pretendimet e saj territoriale ndaj Republikës së Kosovës dhe lufta kundër shtetësisë sonë me të gjitha mekanizmat e mundshëm, cenojnë paqen dhe stabilitetin në rajon dhe më gjerë, tha Kurti, sipas njoftimit të shërbimit për informim të kabinetit të tij. .

Kryeministri i Kosovës theksoi se qeveria e tij është gjithmonë e përkushtuar për t’u përballur me sfidat aktuale në vend, “por edhe për zgjidhjen e mosmarrëveshjeve me fqinjët përmes dialogut, veçanërisht me Serbinë, si palë të barabarta, bazuar në parimet e reciprocitetit dhe njohjes reciproke ndërmjet shtetet.”

“Për ne këto parime janë garanci e paqes së qëndrueshme dhe stabilitetit afatgjatë në rajonin tonë”, ka shtuar Kurti.

Ai ka thënë se institucionet e Kosovës janë të përkushtuara për ndërtimin e një shteti të sigurt çdo ditë.

By vull