Një javë pune katër-ditore përmirësoi shëndetin e punëtorëve duke reduktuar stresin e tyre, duke ulur gjithashtu emetimet dhe përfitimin e fëmijëve, zbuloi një program pilot në Valencia mbrëmë.

Valencia, e treta më e madhe në Spanjë me gati 800 mijë banorë, ka rregulluar që festat lokale të jenë katër të hënat me radhë, nga 10 prilli deri më 7 maj të këtij viti.

Në projekt morën pjesë 360 mijë punëtorë.

Shumë pjesëmarrës përdorën fundjavat e gjata për t’u përfshirë në zakone të shëndetshme si ushtrimet, pushimi dhe gatimi i vakteve të gatuara në shtëpi, sipas Komitetit të pavarur të Shëndetit dhe Shkencave Sociale që vlerësoi programin.

Të dhënat tregojnë përmirësime në shëndet, nivele më të ulëta stresi dhe ndjenja më të mira të lodhjes, lumturisë, humorit dhe kënaqësisë personale.

Zvogëlimi i përdorimit të mjeteve motorike gjatë katër të hënave çoi në një përmirësim të cilësisë së ajrit, me më pak emetim të dioksidit të azotit, tregojnë matjet e qytetit.

Ana negative e programit është se duhanpirësit dhe alkoolistët kanë rritur konsumimin e duhanit dhe alkoolit.

Një përqindje e lartë e të anketuarve deklaruan se lexonin më shumë, studionin, shikonin filma dhe merreshin me hobi si fotografia, muzika dhe piktura.

Javën katërditore të punës përfituan më së shumti fëmijët, pasi ata kalonin më shumë kohë me prindërit e tyre.

Sektori i shërbimeve dhe i turizmit pa më shumë vizitorë gjatë periudhës, por shitësit panë rënie të shitjeve dhe shërbimet e urgjencës mjekësore u mbingarkuan pasi më shumë punonjës shëndetësorë morën pushim, thuhet në raport.

Projekti u hartua nga koalicioni i majtë i qytetit Kompromis, një aleancë e partive progresive, të gjelbra dhe rajonale.

Qeveria socialiste e Spanjës nisi vitin e kaluar një projekt të ngjashëm dy-vjeçar të fokusuar në bizneset e vogla dhe të mesme në të gjithë vendin.

By vull