Më shumë se 70 eurodeputetë kanë kërkuar dorëheqjen e Oliver Varhei, komisioneri që javën e kaluar gabimisht njoftoi pezullimin e “të gjitha pagesave” ndaj Autoritetit Palestinez.

Lëvizja e befasishme e Varheit erdhi në ditët e para të luftës midis Izraelit dhe Hamasit dhe u bë tituj botërorë, me mediat që raportuan se Bashkimi Evropian kishte ndërprerë të gjitha ndihmat e huaja, përfshirë fondet humanitare, në një kohë të vuajtjeve njerëzore në rritje në Gaza.

“Ne nuk mund të veprojmë sikur kjo është biznes si zakonisht,” shkroi Varhey në X, dikur në Twitter.

Komisionit Evropian iu deshën disa orë për të sqaruar se fondet humanitare do të vazhdonin të rrjedhin ndërkohë që po kryhej një “rishikim urgjent” i ndihmës për zhvillim që ishte caktuar, por që nuk ishte dhënë ende. Komisioni më vonë pranoi se Varhei kishte vepruar me iniciativën e tij dhe jo siguroi bekimin e Presidentes Ursula von der Leyen përpara se të postonte mesazhet në internet.

“Njoftimit të bërë nga komisioneri Varhei nuk i ka paraprirë konsultimi me asnjë anëtar të Komisionit. Kjo duhet të jetë absolutisht e qartë”, tha Eric Mamer, zëdhënësi kryesor i Komisionit. Ekzekutivi tha se, pavarësisht reagimit të shkaktuar nga fiaskoja e PR, Varheyi nuk do të qortohet zyrtarisht dhe qasja e tij në mediat sociale nuk do të kufizohet.

Disa deputetë kanë një mendim krejtësisht të ndryshëm. Një koalicion ndërpartiak prej 73 eurodeputetësh nga grupet socialiste, liberale, të gjelbra dhe të majta javën e kaluar i dërgoi një letër presidentit Von der Leyen duke dënuar veprimet e Varhey dhe duke kërkuar largimin e tij të menjëhershëm, që nuk është hera e parë.

By vull