Këshilli i Sigurimit i OKB-së nesër do të diskutojë raportin e ri gjashtëmujor të Sekretarit të Përgjithshëm të OKB-së Antonio Guterres për punën e Misionit të OKB-së në Kosovë (UNMIK), ndërsa Serbia në seancë do të përfaqësohet nga kryeministrja Ana Brnabiq. .

Në raportin për periudhën nga 19 marsi deri më 18 shtator 2023, të cilin do ta prezantojë në seancë kryetarja e UNMIK-ut, Caroline Ziadeh, Guterres tha se “dënon në mënyrë më të ashpër sulmet ndaj forcave ndërkombëtare në terren dhe përdorimi i dhunës si i tillë”.

U bëj thirrje të gjitha palëve që të përmbahen nga ndërmarrja e veprimeve të njëanshme që mund të çojnë në forcimin e tensioneve dhe përshkallëzim të mëtejshëm. “Përshkallëzimi i tensioneve dhe incidenteve të sigurisë në maj dhe qershor ndikoi negativisht në procesin e dialogut, i cili mbetet mënyra e vetme për të zgjidhur të gjitha çështjet e pazgjidhura”, tha Guterres, transmeton Beta.

Në raport, i cili nuk përfshin periudhën në të cilën ndodhi një sulm nga një grup i armatosur serb në fshatin Banjska më 24 shtator, Guterres shkruante gjithashtu se ishte “i shqetësuar” se palët nuk kishin bërë përparim të rëndësishëm në zbatimin e Marrëveshja për rrugën drejt normalizimit ndërmjet Kosovës dhe Serbisë dhe se ende nuk kanë rënë dakord për rendin e zbatimit të dispozitave të Aneksit të saj Zbatues, për të cilin të dyja palët ranë dakord më 18 mars në Ohër.

By vull