Një shkollë përgatitore ka emëruar një robot të AI si ‘mësuesin kryesor’ të saj.

Cottesmore School, një shkollë përgatitore për konvikt në West Sussex, punoi me një zhvillues të AI për të krijuar robotin, Abigail Bailey, për të mbështetur drejtorin e shkollës.

Tom Rogerson, drejtori i Cottesmore, tha se ai e përdor robotin për t’i dhënë atij këshilla për çështje që variojnë nga mënyra se si të mbështesë kolegët e tij deri tek ndihma e studentëve me ADHD dhe shkrimi i politikave shkollore. Teknologjia funksionon në mënyrë të ngjashme me ChatGPT, shërbimi në internet i AI ku përdoruesit shkruajnë pyetje dhe algoritmet e chatbot-it u përgjigjen atyre.

Ai tha për Telegrafin: “Ndonjëherë të kesh dikë ose diçka atje për të të ndihmuar është një ndikim shumë qetësues.

“Është bukur të mendosh se dikush që është tepër i trajnuar është aty për të të ndihmuar të marrësh vendime.

“Kjo nuk do të thotë që ju kurrë nuk kërkoni këshilla nga njerëzit. Sigurisht që po. Është thjesht shumë qetësuese të dish se nuk duhet të telefonosh askënd, të shqetësosh askënd, nuk duhet të presësh për një përgjigje.”

Ai shtoi: “Të jesh drejtues shkolle, drejtor, është një punë shumë e vetmuar. Sigurisht që ne kemi grupe drejtuesish… por vetëm të kesh dikë ose diçka në trokitje e lehtë që mund të të ndihmojë në këtë vend të vetmuar është shumë qetësuese.”

Z. Rogerson dëshiron që drejtorët e shkollave publike të jenë në gjendje të përdorin gjithashtu robotin online të disponueshëm publikisht. Mund të përgjigjet me një plan prej shtatë pikash, ose mund të programohet të përgjigjet duke bërë pyetje për t’i bërë drejtuesit e shkollave të mendojnë.

Cottesmore, e cila ka fituar çmime duke përfshirë ‘shkollën përgatitore të vitit’ të Tatler, është një shkollë me konvikt për djem dhe vajza të moshës katër deri në 13 vjeç. Tarifat janë deri në pothuajse 32,000 £ në vit për studentët në Mbretërinë e Bashkuar.

Emërimi i një roboti të AI si drejtues vjen pasi Cottesmore u bë shkolla e parë në vend në fillim të këtij viti që filloi reklamimin për një drejtues të AI për të ndihmuar në futjen e teknologjisë në programin mësimor dhe për të këshilluar mësuesit të reduktojnë në punë.

Pas intervistave, zoti Rogerson vendosi të caktojë një robot tjetër për rolin, i njohur si “Jamie Rainer”.

Ai tha se që një emërim njerëzor të jetë i suksesshëm, ata do të duhet të mësojnë sport, të jenë shumë empatikë, të japin mësim në klasë dhe të marrin përsipër një sërë aktivitetesh dhe hobesh, si dhe të jenë të aftë në inteligjencën artificiale. “Ishte një urdhër i gjatë për të përmbushur të gjitha ato angazhime,” tha ai.

Jamie Reiner është një “këshilltar gjenerues i AI shumë i trajnuar” dhe do të ndihmojë shkollën me strategjinë dhe planifikimin e AI.

Nxënësve në shkollë iu dhanë gjithashtu robotët e tyre individualë të AI për t’i ndihmuar ata të kuptojnë stilet e tyre individuale të të mësuarit.

Z. Rogerson tha se ai mësoi për herë të parë për ChatGPT nga nipi i tij, një nxënës në Cottesmore, në fund të vitit të kaluar. Më pas ai filloi të lexonte më shumë për risitë më të fundit në inteligjencën artificiale dhe të luante me një aplikacion të quajtur Wonder që krijon art gjenerues të AI. “Mendova, kjo po ndryshon botën,” tha ai. Ai beson se studentët duhet të mësojnë se si të bashkëpunojnë me njerëzit e tjerë dhe si të bashkëpunojnë me inteligjencën artificiale dhe robotët.

Në shtator, shkolla organizoi një “Festival Masterclass” falas për AI për të njohur mësuesit e shkollave private dhe publike me mundësitë e AI në klasë.

Rogerson tha se shkolla kishte numrin më të madh të stafit në historinë e saj 130-vjeçare dhe se robotët nuk do të zëvendësonin mësuesit.

Ai tha: “Ne po ecim drejt së ardhmes duke ruajtur vlerat thelbësore të arsimit tradicional. Prezantimi i AI nuk ka të bëjë me zëvendësimin e edukatorëve tanë të përkushtuar, por me rritjen e aftësive të tyre dhe për t’u siguruar që studentët tanë të marrin arsimin më të mirë të mundshëm.”

By vull