Përveç karikimit gjatë natës, një gjë tjetër po aq e dëmshme është kur bateria e pajisjes shkarkohet plotësisht.

Profesori i teknologjisë së informacionit dhe komunikimit Ritesh Chagg zbulon këshilla dhe truket për të zgjatur jetëgjatësinë e baterisë së telefonit tuaj. Gabimi i parë që bëjnë shumica e njerëzve është që e lënë telefonin të karikohet gjatë natës, gjë që është jashtëzakonisht e dëmshme për baterinë, shkruan Daily Mail.

“Shumica e telefonave inteligjentë të gjeneratës së re u duhen 30 minuta deri në dy orë për t’u ngarkuar plotësisht. “Ngarkimi i telefonit gjatë natës, përveçse është i panevojshëm, përshpejton edhe plakjen e baterisë”, tha Chagg.

Bateria plaket dhe përkeqësohet më shpejt pasi bateritë litium-jon prishen kimikisht për shkak të luhatjeve të temperaturës dhe sasisë së përdorimit të pajisjes. Kur karikohet gjatë natës, bateria merr katër herë më shumë energji sesa i nevojitet.

“Lajmi i mirë është se shumica e pajisjeve ndalojnë automatikisht karikimin kur bateria arrin 100 për qind. Problemi është se aplikacionet funksionojnë në sfond gjatë gjithë natës dhe niveli i karikimit bie në 99 përqind. Sa herë që ndodh kjo, telefoni po karikohet, gjë që mund të dëmtojë baterinë me kalimin e kohës, shpjegon eksperti.

Prodhuesit e telefonave e kanë zgjidhur këtë problem duke rregulluar karikimin, kështu që iPhone ofron një vonesë në karikim kur niveli i karikimit kalon 80 për qind dhe pajisjet Samsung e kufizojnë karikimin në 85 për qind.

Një tjetër gjë që është po aq e dëmshme është kur pajisja shkarkohet plotësisht, tha Chagg, duke shtuar se ngarkesa optimale e baterisë është midis 20 dhe 80 për qind. Një tjetër element që ndikon në jetëgjatësinë e baterisë është kur papastërtia grumbullohet në portën e karikimit.

“Pluhuri i grumbulluar në portat e karikimit të telefonit bën që ai të mbinxehet dhe të ndalojë karikimin. Unë rekomandoj përdorimin e një kruese dhëmbësh dhe një leckë të lagur për të hequr qafe çdo mbetje që mund të dëmtojë telefonin tuaj. “Së pari duhet ta fikni pajisjen, më pas t’i ndriçoni dritën për të parë sasinë e pluhurit, pastaj ta hiqni butësisht me një leckë dhe një kruese dhëmbësh”, këshillon Chagg.

By vull