Shtetet e Bashkuara do të lehtësojnë sanksionet kundër Venezuelës pasi qeveria dhe opozita e vendit të Amerikës së Jugut ranë dakord të lejojnë vëzhguesit ndërkombëtarë të monitorojnë zgjedhjet vitin e ardhshëm. Lehtësimi i sanksioneve vlen për sektorin e naftës, gazit dhe arit.

Zgjedhjet në Venezuelë janë planifikuar për gjysmën e dytë të vitit 2024. Sanksionet e tjera të vendosura për shkak të shtypjes së protestave dhe kolapsit të demokracisë mbeten.

Uashingtoni ka paralajmëruar se masat kufizuese mund të rikthehen nëse marrëveshja zgjedhore dështon.

Me lejen e re, të lëshuar nga Departamenti Amerikan i Thesarit, Venezuela, e cila është nën sanksione të rënda që nga viti 2019, mund të prodhojë dhe eksportojë naftë në tregje të caktuara për gjashtë muajt e ardhshëm.

Nuk dihet se kur do të jetë e vlefshme lehtësimi i masave në sektorin e arit.

-Karakasi duhet të “përcaktojë një afat konkret për kthimin e të gjithë kandidatëve në punë” deri në fund të nëntorit. Kushdo që dëshiron të kandidojë për president duhet t’i jepet kjo mundësi, tha në një deklaratë Sekretari Amerikan i Shtetit Anthony Blinken.

Blinken bëri thirrje gjithashtu për lirimin e “të gjithë qytetarëve amerikanë të ndaluar në mënyrë të paligjshme dhe të burgosurve politikë venezuelianë”.

Marrëveshja mes qeverisë venezueliane dhe opozitës u nënshkrua të martën në Barbados.

Ndër pikat e dakorduara është premtimi se të gjithë kandidatët do të kenë akses në mediat publike dhe private, si dhe u garantohet lëvizje e lirë dhe e sigurt në të gjithë vendin.

Të dyja palët ranë dakord të përditësojnë listat zgjedhore, brenda dhe jashtë vendit, në mënyrë që miliona venezuelianë që kanë emigruar të mund të ushtrojnë të drejtën e tyre për të votuar. Ajo që ata nuk mund të bien dakord është nëse marrëveshja përjashton pjesëmarrjen e kryetares së opozitës Maria Korina Machado.

Administrata e Donald Trump ka vendosur sanksione të ashpra ndaj Venezuelës për të ndëshkuar qeverinë e presidentit Nicolas Maduro pas rizgjedhjes së tij në vitin 2018, të cilin SHBA e konsideron “të paligjshme”.

Pas ardhjes së Joseph Biden në presidencë, marrëdhëniet midis Uashingtonit dhe Karakasit u përmirësuan.

By vull