Shtetet e Bashkuara nuk duan që civilët e pafajshëm të vriten askund, përfshirë Gazën dhe Izraelin, tha sot zëdhënësi i Sigurisë Kombëtare të Shtëpisë së Bardhë, John Kirby.

“Ne jemi të përqendruar të sigurohemi që Izraeli të ketë atë që i nevojitet për të mbrojtur veten dhe për të vepruar kundër Hamasit dhe kësti i parë i ndihmës ushtarake është në rrugën e tij për në Izrael ndërsa flasim”, tha Kirby në një intervistë për CNN.

I pyetur nëse SHBA e kishte paralajmëruar Izraelin për viktima civile, Kirby u përgjigj: “Ne nuk duam që civilët e pafajshëm të vdesin askund në botë, dhe kjo sigurisht përfshin Gazën dhe Izraelin”.

Hamasi ka vrarë tashmë shumë civilë të pafajshëm që nga fillimi i sulmit ndaj Izraelit të shtunën, shtoi ai.

Izraeli bombardoi Rripin e Gazës sot në bombardimet më të rënda në historinë 75-vjeçare të konfliktit me palestinezët, duke rrafshuar me tokë lagje të tëra, edhe pse Hamasi kërcënoi të ekzekutonte një peng izraelit për çdo shtëpi të shkatërruar.

“Si një demokraci jetike, Izraeli ndan shumë nga vlerat dhe interesat tona, dhe një nga ato vlera është sigurisht respekti për jetën”, tha ai. “Dhe ne jemi gjithmonë më mirë së bashku kur respektojmë jetën dhe ligjet e luftës.”

Kirby tha gjithashtu për CNN dhe MSNBC se grupi i parë i ndihmës shtesë ushtarake amerikane është në rrugën e saj për në Izrael dhe se ai pret të vijnë më shumë.

By vull