Sipas vendimit të Qeverisë, është organizuar një fluturim çarter në linjën Tel Aviv – Shkup, me qëllim evakuimin e të gjithë qytetarëve të Republikës së Maqedonisë së Veriut, të cilët dëshirojnë të largohen nga Izraeli, dhe që kanë kërkuar të kthehen në Maqedonia e Veriut, njoftojnë sot pasdite nga zyra e shtypit e qeverisë.

Në kushtet e fluturimeve të anuluara plotësisht dhe transportit ajror të bllokuar me Izraelin, sfida e organizimit të këtij fluturimi çarter u tejkalua përmes bashkëpunimit me “Air Serbia” për transportin e qytetarëve që kërkuan ndihmë. Transporti ajror, i cili do të organizohet gjatë ditës së nesërme, do të jetë falas për qytetarët që kanë kërkuar ndihmë dhe do të mbulohet nga rezervat e Buxhetit të Republikës së Maqedonisë së Veriut, thuhet në njoftim.

Me qëllim të organizimit efikas të transportit ajror, Ministria e Punëve të Jashtme përmes Përfaqësisë Diplomatiko-Konsullore – Tel Aviv, ka ofruar listë dhe informacione për shtetasit maqedonas që ndodhen në Izrael dhe të cilët kanë kërkuar ndihmë për t’u kthyer në Republikën e Maqedonisë së Veriut.

– Ambasada në Tel Aviv ka qenë në kontakt me qytetarët e Republikës së Maqedonisë së Veriut që nga fillimi i krizës dhe disa nga qytetarët që kanë përfunduar në Izrael tashmë janë kthyer në vend, ndër të tjera, me mjete speciale. fluturimet e vendeve mike të Republikës së Maqedonisë së Veriut. Ambasada dhe Ministria e Punëve të Jashtme mbeten të hapura për të gjitha çështjet lidhur me këtë çështje, thuhet në njoftimin e Qeverisë.

Kryeministri Kovaçevski më herët ka njoftuar në Facebook se është siguruar një fluturim falas nga Tel Avivi për në Shkup për evakuimin e qytetarëve maqedonas që aktualisht ndodhen në Izrael dhe të cilët kanë kërkuar ndihmë për t’u kthyer në Maqedoninë e Veriut.

Deri nesër duhet të jenë të sigurt dhe në shtëpitë e tyre, ka shkruar Kovaçevski.

Në kushtet e fluturimeve të anuluara dhe transportit ajror plotësisht të bllokuar me Izraelin, ishte vërtet një sfidë organizimi i këtij fluturimi, thekson ai. 

– Me iniciativën time dhe në bisedë me kryeministren e Serbisë, Ana Brnabiq, qytetarët tanë do t’i kthejmë në shtëpi me aeroplan të Air Serbia. Falë saj dhe të gjithë të përfshirëve në proces, fqinjësia e mirë u shfaq edhe në veprim këtë herë. Komunikimi ynë i hapur dhe i drejtpërdrejtë për të gjitha çështjet është gjithmonë në drejtim të gjetjes së zgjidhjeve, gjë që u konfirmua konkretisht edhe këtë herë. Ju uroj fluturim të qetë dhe kthim sa më shpejt në shtëpi, shkruan Kovacevski.

Ministri i Punëve të Jashtme, Bujar Osmani, sot në një konferencë për media informoi se nga Izraeli janë kthyer 60 shtetas të Maqedonisë, nga gjithsej 150 që kanë kërkuar ndihmë. Ai bëri të ditur se 90 të tjerët do të evakuohen nesër.

By vull