Qeveritë duhet të hapin një front të ri në luftën kundër evazionit fiskal duke vendosur një taksë minimale globale për më të pasurit, e cila do të mblidhte 250 miliardë dollarë në vit, ka llogaritur Observatori Evropian i Taksave.

Kjo është vetëm dy për qind e pasurisë prej afro 13 trilion dollarësh të 2700 miliarderëve në botë, zbuloi një grup kërkimor nga Shkolla e Ekonomisë e Parisit në një raport të publikuar sot.

Miliarderët de facto në shumë vende paguajnë taksa me tarifa shumë më të ulëta sesa taksapaguesit me mjete modeste, sepse ata mund të “parkojnë” pasurinë në kompanitë guaskë që i mbrojnë ata nga detyrimi tatimor, tha grupi në Raportin Global të Evazionit Tatimor.

“Ne besojmë se është e vështirë të justifikohet kjo (zbrazëti tatimore) sepse minon qëndrueshmërinë e sistemeve tatimore dhe pranueshmërinë sociale të taksave”, tha drejtori i Observatorit, Gabriel Zukman.

Miliarderët në SHBA vlerësohet të paguajnë një taksë mbi pasurinë prej afro 0.5 për qind, ndërsa në Francë, një vend përgjithësisht me taksa të larta, ata janë pothuajse të përjashtuar, vëren instituti.

Zgjerimi i pabarazisë në vende të caktuara ka çuar tashmë në kërkesat që qytetarët më të pasur të paguajnë më shumë taksa, duke pasur parasysh presionin mbi financat publike në kontekstin e një popullsie në plakje, tranzicionit klimatik dhe borxhit pandemik.

Propozimi i buxhetit të SHBA-së për vitin 2024 përfshinte një taksë minimale për 25 përqindëshin më të pasur, por ajo ka rënë në rrugë për shkak të një mosmarrëveshjeje në Kongres mbi bllokimin e shpenzimeve buxhetore dhe kufirin e borxhit, vëren Reuters.

Një nismë e koordinuar ndërkombëtare për taksimin e miliarderëve mund të sjellë rezultate vetëm në pak vite, pranon instituti, por duke kujtuar luftën e suksesshme kundër sekretit bankar dhe praktikën e korporatave të zhvendosjes së fitimeve në vendet me taksa më të ulëta.

Shkëmbimi automatik i informacionit të llogarisë ka reduktuar shumat në parajsat fiskale me dy të tretat që nga viti 2018, vlerëson Observatori.

Marrëveshja e vitit 2021 do të kufizojë hapësirën për manovrim për shumëkombëshe për të ulur detyrimet e tyre tatimore duke rezervuar fitimet në vendet me taksa të ulëta duke vendosur një prag tatimor prej 15 për qind nga viti 2024.

“Shumë menduan se një gjë e tillë ishte e pamundur të arrihet, por tani e dimë se është edhe e mundur”, tha Zukman.

“Hapi i ardhshëm logjik do të ishte aplikimi i këtij modeli për taksimin e miliarderëve, jo vetëm të kompanive shumëkombëshe”, shtoi ai.

Nëse nuk sigurohet një mbështetje e gjerë ndërkombëtare, “koalicioni i leshit” duhet të marrë iniciativën, beson ai.

Heqja e sekretit bankar dhe tatimi minimal i korporatave i dhanë fund konkurrencës në uljen e taksave, por nuk mbylli të gjitha “boshllëqet”, theksojnë autorët e raportit.

Të pasurit kanë zëvendësuar vendosjen e parave në parajsat fiskale duke blerë pasuri të paluajtshme dhe kompanitë mund të përfitojnë nga zbrazëtitë në dispozitën minimale të taksave prej 15 për qind.

Sot, qeveritë konkurrojnë gjithnjë e më shumë me subvencionet, megjithëse kjo është më pak e dëmshme për bazën e tyre tatimore sesa konkurrenca me norma të ulëta tatimore, sipas Observatorit.

By vull