Kompania gjermane Biontech (BioNTech) aktualisht po rrit shpresat në luftën kundër sëmundjeve tumorale me vaksinën e saj të kancerit CARVac.

Rezultatet e para të hulumtimit tregojnë se tumoret mund të ndalen në rritje dhe ndonjëherë edhe të tkurren. Sukseset e para ndodhën pas dy nga katër doza të vaksinimit.

Shumica e pjesëmarrësve në studim (59 përqind) kishin tumoret e tyre të zvogëluara me të paktën 30 përqind. Përveç kësaj, tumori ndaloi së rrituri pothuajse në të gjithë pacientët (95 përqind) pas vaksinimit. Ashtu si vaksina Covid 19, vaksina bazohet në teknologjinë mRNA.

Vaksina e re u zhvillua nga një ekip i udhëhequr nga themeluesi i Biontech Ugur Sahin, 58 vjeç dhe themeluesi Ozlem Turecci, 56 vjeç.

Deri më tani, 44 pacientë kanë marrë katër doza. Suksesi ishte veçanërisht i lartë pas dy dozave, pas katër dozave tumoret u reduktuan me të paktën 30 përqind në pak më pak se gjysmën (45 përqind), dhe kanceri u stabilizua në 74 përqind të të gjithë pacientëve.

By vull