Lideri i serbëve të Bosnjës, Milorad Dodik, është në deluzion nëse mendon se mund ta ndajë Bosnjën dhe Hercegovinën dhe deklaratat në të cilat ai e bën të ditur këtë janë vetëm dëshmi se ai është një kërcënim për paqen dhe stabilitetin jo vetëm në atë vend, por edhe në të gjithë rajonin.paralajmëroi sot ambasada amerikane në Sarajevë.

Për kujtesë, Milorad Dodik në një intervistë për revistën kroate “National” ka thënë ekskluzivisht se nuk do të kërkojë mendimin e as kryeministrit kroat Andrej Plenkoviq dhe as presidentit Zoran Milanoviq, por se Kroacia do ta pranojë realitetin e ri dhe se ai Më së miri do të ishte që Kroacia të formonte Herceg-Bosnjën.

Ambasada u përgjigj, duke theksuar se “retorika e Dodik, si dhe veprimet dhe përpjekjet anti-Dayton për të minuar shtetin e Bosnjë-Hercegovinës” janë arsyeja pse ai është nën sanksionet e SHBA.

“Nuk ka të drejtë sipas Kushtetutës së BeeH për të shkëputur një ent apo ndonjë njësi tjetër nënshtetërore. duan dhe e meritojnë. Iluzionet e Dodikut janë një largim i rrezikshëm nga e ardhmja paqësore, demokratike dhe e begatë që qytetarët e Bosnjë-Hercegovinës, përfshirë edhe ata që jetojnë në RS, e dëshirojnë dhe e meritojnë”, thuhet në reagimin e Ambasadës Amerikane në Bosnje-Hercegovinë.

Ata përsëritën se SHBA ka mbështetur gjithmonë dhe do të vazhdojë të mbështesë integritetin territorial, sovranitetin dhe karakterin shumë-etnik të BiH.

Dodik tha në intervistë se Republika Srpska do të njohë 15 vende, se Kroacia do ta kundërshtojë atë, por se në fund do të “pranojë realitetin e ri”.

By vull