Shenjat e motorit shpesh mund të jenë konfuze edhe për njohësit e motorëve të fortë. Problemi kryesor është se në përgjithësi këto etiketa nuk nënkuptojnë domosdoshmërisht asgjë. Këto janë thjesht etiketa që prodhuesit e makinave përdorin pa rregulla universale. Në radhë të parë shihet se çfarë do të jetë më tërheqëse për blerësit, dhe disa prodhues e mbajnë me këmbëngulje emërtimin e vjetër në mënyrë që të mbajnë markën e tyre të njohur (për shembull TDI), dhe të tjerët vazhdimisht bëjnë ndryshime në mënyrë që t’u tregojnë blerësve se kanë prezantoi diçka të re në motorin e ofertës…

Këto janë thjesht emërtime marketingu që prodhuesit u japin modeleve të tyre bazuar në gjykim, në mënyrë që të tërheqin sa më shumë blerës të jetë e mundur. Nuk ka absolutisht asnjë standard edhe brenda një marke specifike të një modeli apo brezi specifik se çfarë do të thotë saktësisht një etiketë.

Bazuar në shenjat e motorit, nuk mund ta dini me siguri se kush është prodhuesi i motorit (edhe në Mercedes nuk është gjithmonë motor Mercedes), çfarë lloj injektimi karburanti ka, çfarë gjenerate është, nëse ka turbongarkues apo kompresor , madje as çfarë lloj karburanti përdor.

Nëse ka një shkronjë D në shenjë, atëherë me siguri është një naftë?

Nuk është e detyrueshme, megjithëse kjo është kryesisht situata. Disa nga përjashtimet janë Mitsubishi (GDI), Nissan (DIG-T) dhe Mazda (DISI), megjithëse përdorimi i këtyre emërtimeve mund t’i nënshtrohet gjithashtu një shqyrtimi më të madh.

Çfarë do të thotë emërtimi legjendar TDI?

Me siguri “Turbo Diesel Injection”? Ose mbase injeksion direkt me turbocharged. Atëherë, çfarë duhet të nënkuptojë SDI?

OK, ne e dimë se është një naftë VW pa turbo-mbushje që mund të ketë 1.7, 1.9 dhe 2.0 litra, por ka edhe një version 2.5 që synon stacion vagonët. SDI do të thotë Suction Diesel Injection. Meqenëse këta janë gjermanë, SDI do të thotë “Saugdiesel Direkt Einspritzung”. Përkthyer afërsisht do të thotë “atmosferike me injeksion të drejtpërdrejtë”.

Megjithatë, motorët TDI ekzistojnë si në versionet e shkarkimit të pompës ashtu edhe në versionet e zakonshme. Pra, çfarë saktësisht përfaqëson TDI? Kur, për shembull, Dodge Caliber, i cili përdor një motor 2.0 TDI, por nën emërtimin 2.0 CRD, do të hidhet në histori. Pastaj Jeep Patriot 2.0 CRD me të njëjtin motor VW, dhe është edhe Patriot 2.2 CRD me motor Mercedes, të cilin Mercedes e cakton si CDI në modelet e tij.

E gjithë kjo mund të shihet si kjo: CRD – Common Rail Diesel. Kjo shenjë përdoret nga të gjitha automjetet e grupit Chrysler (Dodge, Jeep, Chrysler), pavarësisht se cilin motor përdorin dhe tashmë dihet se përdorin motorët e Volkswagen dhe Mercedes.

Megjithatë, ka edhe një shembull tjetër. Ndodh që Mercedes merr një motor nga Renault dhe vendos një distinktiv CDI në pjesën e pasme të makinës. Nga ana tjetër, ai ia jep motorin e tij me naftë një prodhuesi tjetër që i vendos një shenjë sipas dëshirës.

JTDM

JTD – është emërtimi i Fiat për gjeneratën e parë të automjeteve me naftë me një sistem “Common Rail”. Ai qëndron për “Jet Turbo Diesel”. Kjo familje motorësh vjen me katër dhe pesë cilindra së bashku me dy ose katër valvola për cilindër. Përveç automjeteve të grupit Fiat (plus Alfa Romeo dhe Lancia), ata përdorin edhe makina të markave të tjera, por me marka të tjera.

Ka edhe motorët MultiJet, të cilët përfaqësojnë gjeneratën e dytë. Kur MultiJet instalohet në Alfu bëhet JTDm, në Opelu kthehet në CDTi, Saab me këtë motor mban emërtimin TiD ose TTID dhe Suzuki “guxon” ta quajë DDiS në automjetet e tyre.

Kur bëhet fjalë për Opel, marka CDTi është gjithmonë aty pa marrë parasysh se kush e ka projektuar apo prodhuar motorin (Fiat, Isuzu, Ford/Peugeot/Citroen, VM)… Dhe tani kur francezi (PSA Peugeot Citroen, që nga viti 2016. “PSA Group” në anglisht) mori Opel, ata ndoshta do të përdorin vetëm motorët e tyre me naftë.

Shkronja “T” tregon se motori ka një turbocharger?

Nuk është e detyrueshme, por BMW i cakton motorët e saj me naftë thjesht me shkronjën “d”, pavarësisht nëse ata kanë një, dy ose tre turbocharger. E njëjta gjë vlen edhe për pikat e karburantit. Shkronja “i” nuk ju tregon as sa turbocharger ka. Ekziston edhe Audi, i cili ka benzinë ​​me turbo-charged dhe supercharged, por të gjithë mbajnë përcaktimin TFSI (ose TSI).

Dhe Shkëndija e famshme Binjake apo TS (Alfa Romeo)? Kjo do të thotë që motori ka dy kandela për cilindër, një kryesore dhe një ndihmëse për të arritur një funksionim më të qetë në boshe. Duke folur për Alfa-n, ekziston edhe JTS me shpejtësi të lartë (“Jet Thrust Stoichiometric”) me injeksion direkt të karburantit. Në 99 për qind të rasteve të tjera, shkronja “T” në emërtim tregon se motori ka një turbongarkues (ose superngarkues ose një kombinim të turbocharger dhe supercharger në raste të caktuara).

Fordi dhe francezët

Ford dhe grupi PSA Peugeot Citroen kanë bërë një bashkëpunim serioz për zhvillimin e motorëve me naftë në kabina të ndryshme. Për shembull, këta motorë janë instaluar në automjetet Ford nën përcaktimin TDCi, në modelet Peugeot dhe Citroen nën përcaktimin HDi, si dhe në makinat Mazda, Volvo, Toyota, Jaguar, Land Rover dhe Mini, secila prej të cilave ka përcaktimin e vet. .

konkluzioni

Kjo ndarje, zhvillim i përbashkët ose blerja e motorëve nga prodhues të tjerë nuk do të thotë domosdoshmërisht se një kompani nuk është në gjendje të zhvillojë motorin e saj cilësor. Pse të investoni dhjetëra apo qindra milionë euro në zhvillim, nëse tashmë ekziston një motor që dëshmon se është më cilësor dhe nëse “pronari” është i gatshëm ta shesë me një çmim më të përballueshëm?

By vull