Me performancën e tij revolucionare, “Renault Twingo” fitoi hyrjen në kompaninë e zgjedhur të makinave franceze më të njohura në histori.“Renault Twingo”, ose më saktë gjenerata e parë e modelit, i ka të gjitha parakushtet për të hyrë në kompaninë e përzgjedhur që përbëhet nga modele vendase të industrisë franceze të automobilave si “Renault 4” apo “Citroen 2CV”. Është një makinë që admirohet nga shumë edhe sot, dhe adhurohet nga të gjithë ata që patën nderin ta kishin dhe ta përdornin.

Historia e Twingo fillon në vitet 1980, në një kohë kur Renault tashmë po punonte shumë për idenë e një minivani. U lançua projekti “W-60”, i cili supozohej të krijonte një pasardhës të “katërs” legjendar. U krijuan disa koncepte interesante, por asnjëra nuk ofroi një makinë më të lirë se R5, e cila ofroi shumë, por gjithashtu bëri para për Renault.

Madje projekti u ndalua, pastaj u rifillua në 1987 me emrin e koduar “X-06” dhe nën udhëheqjen e Patrick Le Quement. Rezultatet e punës së ekipit të tij mund t’i shihnim në vitin 1992 kur u prezantua për herë të parë “Twingo”.

“Twingo” një fjalë që është një përzierje e fjalëve “Twist”, “Swing” dhe “Tango” pushtoi botën me ngjyrat lozonjare, zgjidhjet novatore dhe shkathtësinë e monovolumit. Modeli ka pësuar tre ridizajnime dhe në kohën kur gjenerata e re u lançua në vitin 2007, ai kishte arritur në 2.4 milionë njësi të shitura. Në të njëjtën kohë, ai nuk shkoi më tej se një motor me benzinë ​​1.2, duke përfshirë një version 16 V.

Nuk duhet theksuar se “Renault” ka lançuar shfaqje të panumërta speciale dhe më mbresëlënësja mbeti ajo më lozonjare me çati prej telajo.

Gjenerata e dytë vjen në 2008. Është një model që ka sjellë një maturim të rëndësishëm, por edhe një look tradicional. Megjithatë, ajo ka mbajtur shpirtin e origjinalit me një kabinë shumë të gjerë. Vetëm shtatë vjet më vonë, gjenerata e tretë me një koncept krejtësisht të ri shënoi kthesën drejt disa ideve dhe vlerave të tjera.

 

 

By vull