Autoritetet holandeze do të zvogëlojnë numrin e fluturimeve në aeroportin Schiphol të Amsterdamit në një përpjekje për të reduktuar ndotjen akustike – një veprim që ka shtyrë linjat ajrore të padisë dhe t’i bëjë thirrje Uashingtonit të hakmerret.Aeroporti i pestë më i madh në Evropë do të lejojë rreth 9,100 më pak fluturime në orar verën e ardhshme , duke shpresuar që përfundimisht të reduktohen lëvizjet në rreth 452,500 në vit.

Reduktimet janë pjesë e një përpjekjeje më të gjerë për të reduktuar zhurmën e aeroportit në vendin me popullsi të dendur, duke plotësuar një plan për të ndaluar ngritjet dhe uljet e natës vonë, reduktimin e aksesit për avionët privatë dhe ndalimin e avionëve model të zhurmshëm. Aeroporti tha këtë verë se masat tashmë në vend kanë reduktuar ndikimin negativ të fluturimeve, me më pak ankesa publike.

Por linjat ajrore dhe analistët paralajmërojnë se shkurtimet mund të tronditin ekonominë holandeze dhe t’i kushtojnë biznesit Schiphol.

“Ajo që po ndodh në Holandë është absolutisht e pakuptueshme për ne,” tha CEO i Air France-KLM, Ben Smith javën e kaluar.

“Ne nuk mund ta kuptojmë pse qeveria holandeze dëshiron të prishë pjesërisht kurorën e saj në Schiphol dhe KLM,” tha Smith. “Tkurrja është një dhuratë e shkëlqyer për konkurrentët tanë si Lufthansa dhe British Airways. “Emetimet nuk po zvogëlohen, por po përhapen në vende të tjera”.

Koordinatori holandez i sloteve, Airport Coordination Netherlands, ka konfirmuar se KLM, linja ajrore më e madhe që operon nga Amsterdami, do të humbasë rreth 5,500 slot vjetore në aeroport, ose pak më shumë se 60 për qind të totalit të sloteve të humbura. KLM tha në një deklaratë të dërguar me email se ishte “i zhgënjyer” nga njoftimi. Së bashku me transportuesit e tjerë, KLM ka paditur masën, duke thënë se “procedura e ndjekur nuk është në përputhje me ligjet dhe rregulloret”.

John Strickland, drejtor i specialistëve të aviacionit JLS Consulting, e quajti vendimin “katastrofik” për KLM, linjat e tjera ajrore dhe ekonominë holandeze.

“Disa [fluturime] mund të devijohen në aeroporte të tjera që nuk përballen me kufizime të tilla dhe kjo mund të përfshijë pasagjerë që lidhen në aeroporte joevropiane,” tha ai. “Mos lejimi i përfitimeve të mëdha ekonomike dhe sociale që sjell aviacioni, veçanërisht për një vend të varur nga tregtia si Holanda, nuk është zgjidhja e duhur”.

Amerikanë të zemëruar

Ndërsa KLM do të dëmtohet, kompania amerikane JetBlue përballet me humbjen e të gjitha vendeve të fluturimit. Linja ajrore filloi të ofrojë fluturime jashtë qendrës holandeze në gusht dhe si rezultat nuk ka një të drejtë “historike” për të operuar atje verën e ardhshme. Është një nga 24 transportuesit që nuk kanë të drejta historike, sipas Hugo Thomassen, drejtor menaxhues. i Koordinimit të Aeroportit të Holandës. JetBlue po u bën presion zyrtarëve amerikanë që të hakmerren, duke i bërë thirrje Uashingtonit të bllokojë KLM që të operojë jashtë aeroportit JFK të Nju Jorkut.

“Ne besojmë se qeveritë e Shteteve të Bashkuara dhe Holandës kanë një detyrim sipas Marrëveshjes sonë historike të Qiejve të Hapur për të siguruar që JetBlue t’i jepet akses i vazhdueshëm në aeroportin e vetëm të zbatueshëm të Amsterdamit,” tha linja ajrore në një deklaratë.

Kufizimi i fluturimeve gjithashtu mund të zhvendosë trafikun në aeroporte të tjera, paralajmëroi Smith, me Kopenhagën dhe Stokholmin që mund të përfitojnë. Muajin e kaluar, Air France-KLM mori 20 për qind të aksioneve në linjën ajrore skandinave SAS.

Megjithëse Schiphol është i pari që redukton fluturimet në këtë mënyrë, qeveritë e tjera mund të zgjedhin të ndjekin shembullin holandez. Vitin e kaluar, qeveria federale belge pagoi 25 milionë euro gjoba për ndotjen akustike të shkaktuar nga trafiku ajror rreth aeroportit Zaventem të Brukselit. Gjatë verës, ministri belg i lëvizshmërisë Georges Gilkinet propozoi një ndalim të fluturimeve midis orës 23:00 dhe 06:00, duke thënë se “kushdo që ka e drejta për pushim dhe netë të qeta”. Një këshill lokal në Lisbonë gjithashtu dëshiron të trajtojë ndikimin e avionëve të zhurmshëm te banorët vendas, ndërsa ankesat për zhurmën kundër Aeroportit të Dublinit janë pesëfishuar vitin e fundit.

By vull