Prodhuesit e veshjeve në Bangladesh kanë mbyllur 150 fabrika për një kohë të pacaktuar.

Policia ka akuzuar 11,000 punëtorë në lidhje me protestat e dhunshme që kërkonin rritje të pagës minimale, thanë autoritetet.

3500 fabrikat e veshjeve të Bangladeshit përbëjnë rreth 85 për qind të eksporteve vjetore prej 55 miliardë dollarësh dhe ato që vijnë nga vendi përfshijnë disa nga markat kryesore në botë, duke përfshirë Levi’s, Zara dhe H&M.

Kushtet e punës janë shumë të vështira për shumë prej katër milionë punëtorëve në këtë sektor, shumica dërrmuese e të cilave janë gra, paga fillestare mujore e të cilave ishte pothuajse 75 dollarë, raporton Businessfo.

Protestat e dhunshme për paga më të mira shpërthyen muajin e kaluar. Që atëherë, të paktën tre punëtorë janë vrarë dhe më shumë se 70 fabrika janë plaçkitur ose dëmtuar, sipas policisë.

Komisioni i caktuar nga Qeveria rriti pagat në këtë sektor me 56.25 për qind, në 114 dollarë, por punëtorët nuk pranuan dhe kërkuan një pagë minimale prej 210 dollarë.

Të enjten, 15,000 punëtorë u përleshën me policinë në një autostradë kryesore dhe plaçkitën fabrikën moderne Tusuku dhe një duzinë objektesh të tjera.

By vull