Në Maqedoninë e Veriut ka një preferencë për Serbinë sepse ndjenjat e popullit maqedonas janë specifike në raport me serbët, e kjo për shkak të viteve të gjata në shtetin e përbashkët jugosllav, thotë presidenti Stevo Pendarovski në një intervistë për TV Shenja dhe portali zoom.mk, duke komentuar qëndrimin e përmbajtur në krye të shtetit për sulmin terrorist në fshatin Bansko të Kosovës.

“Është gjithashtu e vërtetë se disa subjekte politike në vitet e fundit, në veçanti, duan të riciklojnë sjelljen e autoriteteve maqedonase nga dekada e fundit e ekzistencës së Jugosllavisë, vitet tetëdhjetë, veçanërisht nga viti 1986 deri në 1990. Në atë kohë, ne përpiqeshim, më tepër “me sukses”, të imitonim politikën e Sllobodan Millosheviqit ndaj shqiptarëve. “Kujtimet, mësimet në gjuhën shqipe janë anuluar, muret në Haraçinë janë shembur rreth objekteve private pa nevojë dhe kështu është treguar forca, sepse narrativa kryesore ka qenë se me shqiptarët mund të merremi vetëm me dhunë”, pohon presidenti. Pendarovski.

Ai frikësohet se në vend ka njerëz që ende mendojnë se forca është mënyra e vetme për t’i mbajtur shqiptarët të disiplinuar, dhe kështu në parim të solidarizohen me serbët.

Sipas tij, politika e barazisë e Gligorovit ndaj fqinjëve, si parim, është ende aktuale në kushtet e Maqedonisë.

“E kam fjalën për ekuidistancën që është shkruar, është e padiskutueshme që Gligori e ka fituar pensionin në Beograd. Nuk po them se impulset e brendshme nuk ishin në atë drejtim, po flas për atë që ekzistonte në letër”, thotë Pendarovski, duke shtuar se në kontekstin maqedonas, arritja e ekuilibrit në marrëdhëniet me fqinjët kërkon aftësi të mëdha politike.

By vull