Qeveria shqiptare miratoi projektligjin për amnistinë, nga i cili do të përfitojnë 570 të dënuar.

Gjithashtu, në përputhje me projektligjin, përfundon ndjekja penale për shumicën e veprave penale për të cilat parashikohet dënim me burg deri në dy vjet.

Sipas projektligjit, qelitë e burgut do të braktisen nga burrat që dënohen me burgim deri në tre vjet dhe gratë që dënohen me burgim deri në katër vjet, për dënime të shqiptuara para datës 30 qershor të këtij viti. .

– Rifitojnë lirinë burrat, të cilëve u kanë mbetur edhe tre vjet burg nga dita e hyrjes në fuqi të ligjit, si dhe gratë, të cilave u kanë mbetur katër vjet burgim. Amnistia do të jetë për gratë mbi 50 vjeç, burrat mbi 65 vjeç dhe të miturit, sipas mediave shqiptare.

Gjithashtu, propozohet që burrat të kenë një ulje dënimi me një vit e gjysmë për gratë dhe të miturit, të cilët nuk përfitojnë nga amnistia si të tjerët. 

“Përjashtohen rreptësisht nga amnistia personat që vuajnë dënimin për dhunë në familje, krim të organizuar, trafik droge apo shpërdorim të detyrës zyrtare dhe korrupsion, pra i nënshtrohen Prokurorisë së Posaçme Kundër Krimit të Organizuar dhe Korrupsionit, SPAK”, tha ministrja e Drejtësisë. , Ulsi Manya.

Projektligji u përgatit nga një grup pune i drejtuar nga Manya, pas tre muajsh konsultimesh me ekspertë vendas dhe të BE-së dhe me administratën e përgjithshme të burgjeve.

Ai duhet të votohet në Parlament këtë muaj.

Në Shqipëri, amnistia e fundit ka qenë në vitin 2020, ku mbuloheshin 170 të burgosur.

By vull