Kriza energjetike, e cila u thellua nga konflikti ruso-ukrainas, tani po intensifikohet për shkak të luftës së re në Lindjen e Mesme. Bota ka frikë se konflikti lokal midis Izraelit dhe Hamasit mund të zgjerohet, të marrë përmasa më të mëdha se ngjarjet lokale. Dhe kjo frikë u reflektua fillimisht në tregun e “arit të zi”.

Domethënë, pa naftë nuk ka transport njerëzish dhe mallrash, as lëvizje të ushtrisë. “Ndezja” e Lindjes së Mesme dhe mundësia e zgjerimit të konfliktit mund të çojë në një përsëritje të historisë me krizat e naftës, të ashtuquajturat goditje nafte të shekullit të kaluar.Në fillim të javës, çmimet e naftës, pas “kërcimit” të javës së kaluar, në tregjet ndërkombëtare ishin rreth 91 dollarë për fuçi. Në pritje të rezultatit të ngjarjeve, të gjithë pjesëmarrësit në tregun e naftës – si blerësit ashtu edhe shitësit – po përpiqen të vlerësojnë nëse do të ketë një thellim dhe zgjerim të mëtejshëm të konfliktit midis Izraelit dhe Hamasit, domethënë nëse do të ketë një ndërprerje në furnizimin me naftë nga Lindja e Mesme. Vetë Izraeli, përkatësisht, nuk është një prodhues i madh i naftës bruto, por vendet përreth, të cilat mund të përfshihen në konflikt. Përveç kësaj, zgjerimi i konflikteve ushtarake mund të shkaktojë gjithashtu një problem me transportin e cisternave të naftës së papërpunuar dhe gazit LNG, veçanërisht për konsumatorët evropianë.

Në fund të javës së kaluar, Uashingtoni vendosi gjobat e para për pronarët e cisternave me bazë në Turqi dhe Emiratet e Bashkuara Arabe që transportojnë naftën ruse të shitur me çmime më të larta se 60 dollarë për fuçi – kufiri i vendosur vitin e kaluar – për të rritur çmimet. u vendos nga anëtarët e G27 dhe BE.

Ky ekuilibër gjeopolitik i fuqisë mund të interpretohet si reagimi i Perëndimit ndaj marrëveshjes midis Arabisë Saudite dhe Rusisë në lidhje me shtrirjen e masave të grupit OPEC+ (Organizata e Vendeve Eksportuese të Naftës dhe Aleatëve të tyre), të cilat Presidenti rus Vladimir Putin i karakterizoi si masa që mbartin frutat e para dhe rivendos stabilitetin. Më pas të hënën, zëvendëskryeministri rus Alexander Novak tha se ishte e rëndësishme që OPEC+ të vazhdonte me masat për të stabilizuar situatën e tregut.

By vull