Kohanews

Ke Çfarë Lexon!

A lajmëroi ardhja e iPhone 14 fundin e kartës SIM?

5 min read

Apple prezantoi serinë e re të iPhone 14 , e cila në shumë segmente ngjan me modelet e vitit të kaluar. Përveç disa përmirësimeve të vogla, ndryshimi më i rëndësishëm që përdoruesit duhet të vërejnë është se iPhone 14 nuk ka më slot për kartën SIM.

 

Specifikimet teknike për iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro dhe iPhone 14 Pro Max kanë treguar se pajisjet e përmendura nuk janë më të pajtueshme me kartat SIM fizike dhe në vend të kësaj kanë mbështetje të dyfishtë eSIM.

Ky është një moment shumë i rëndësishëm në industrinë e celularëve pasi duket se prodhuesit e telefonave Android do ta përqafojnë këtë risi dhe lehtë mund të ndodhë që sloti i kartës SIM me të cilin jemi mësuar të gjithë të shuhet ngadalë dhe të zëvendësohet nga eSIM. Ne besojmë se ky trend do të ndodhë në vitet e ardhshme.

Nuk është sekret që Apple ka pasur momente në të kaluarën e saj ku standardet janë braktisur dhe janë zëvendësuar me të reja. Foleja e kufjeve është një nga shembujt më të mirë se si kompania ka hyrë me guxim në epokën moderne dhe ka braktisur atë që ishte atëherë një pjesë e domosdoshme e çdo smartphone gjashtë vjet më parë.

Në atë kohë, klientët dhe prodhuesit talleshin me lëvizjen e Apple në komentet e tyre. Një muaj pasi Apple hoqi folenë e kufjeve, Google mbajti folenë 3.5 mm në gjeneratën e parë Pixel dhe Samsung bëri të njëjtën gjë gjatë prezantimit të serisë Galaxy S9.

Të gjithë po bënin shaka për Apple, por tashmë në 2017 pati një ndryshim të papritur. Atë vit, modelet Pixel 2 dhe 2 XL hoqën folenë e kufjeve dhe përfshinin një përshtatës USB-C në kuti. Samsung shkoi një hap më tej dhe madje tërhoqi reklamat e saj dhe më pas zbuloi serinë Galaxy Note 10 pa fole kufjesh.

Një nga një, markat e smartfonëve kanë filluar të heqin dorë nga mbështetja për kufjet me tela, me Asus, Samsung dhe disa marka të nivelit të ulët që ende këmbëngulin për një fole kufjesh si pjesë integrale e modeleve të tyre.

Shumë ekspertë kanë bërë të ditur se e njëjta skemë do të zbatohet edhe për kartat SIM pas prezantimit të iPhone 14. Ka shumë mundësi që kompanitë e tjera, si Google dhe Samsung, ta marrin pak më seriozisht këtë vendim të guximshëm të Apple dhe përdoruesit e telefonave inteligjentë Android me siguri do të presin ndryshime të ngjashme pasi është thjesht kursi i zhvillimit të kartave SIM.

Si Google, Samsung, Motorola dhe OnePlus janë pyetur disa herë në lidhje me planet e SIM, por nuk ka pasur përgjigje.

A do të ndikojë fundi i kartave SIM përdoruesit e Android?

Ndryshe nga foleja e kufjeve, nuk pritet asnjë reagim i madh i përdoruesit në fundin e mundshëm të përdorimit të kartës SIM.

Ne biem në kontakt me folenë e kartës SIM ndoshta një herë në dy deri në tre vjet të përdorimit të pajisjes, kështu që pothuajse harrojmë atë pjesë të telefonit inteligjent.

eSIM është e sigurt që do të sigurojë një përvojë shumë më të mirë, më të thjeshtë dhe më të rrjedhshme për përdoruesit. Nuk do të ketë më nevojë të futni kartën SIM në foletë e vogla dhe të përpiqeni të shihni nëse funksionon. Tani përdoruesit do të marrin kodin e tyre QR të aktivizimit me email, do ta skanojnë atë dhe eSIM mund të përdoret menjëherë.

Duhet të theksohet gjithashtu se eSIM ka disa elementë me të cilët përdoruesit duhet të mësohen. Disa prodhues me siguri do të kenë udhëzime pak më të komplikuara për përdorimin e eSIM dhe mund të jetë e nevojshme të kontaktoni shërbimet e klientit për të përfunduar aktivizimin, por fillimi i përdorimit të teknologjisë së re kërkon një periudhë rregullimi.

Varet vërtet nga prodhuesi i telefonit nëse eSIM do të përdoret në praktikë, dhe Apple është përsëri një shembull i shkëlqyer për këtë. iOS 16 u konfirmua së fundmi të jetë i disponueshëm nga 12 shtatori , dhe një shtesë e shkëlqyer që vjen me të është aftësia për të ndërruar eSIM-të përmes Bluetooth.

Apple vërtet ka treguar edhe një herë se si është në krye kur bëhet fjalë për inovacionin. Transferimi i një eSIM përmes Bluetooth tingëllon vërtet si një proces shumë i lehtë, por nëse po e transferoni numrin tuaj nga një smartphone Android, kjo nuk do të jetë shumë e dobishme. Bëhet fjalë përsëri për faktin se Apple ka një tjetër avantazh nëse qëndroni në sistemin e saj dhe përdorni modelet e saj të smartfonëve.

Futja dhe përdorimi i një eSIM mund të jetë një problem i pajtueshmërisë me Android. Google ka bërë disa përparime në Android 13 në lidhje me eSIM, siç është e ashtuquajtura veçori MEP që lejon profilet aktive të SIM në një eSIM të vetme. Ky është një hap përpara për zbatimin eSIM, por vetëm shikoni se sa të ndryshme janë menytë në modelet Pixel 6 dhe Samsung Galaxy Z Fold4 kur dëshironi të shtoni një kartë të re SIM në telefon.

Pavarësisht nga fakti që proceset e aktivizimit të eSIM do të jenë disi më të komplikuara, që Android do të duhet të zgjidhë problemin e papajtueshmërisë së modeleve të ndryshme të smartfonëve dhe që disa tregojnë problemin e sigurisë së eSIM, sigurisht që nuk ka dyshim se eSIM është e ardhmja. të industrisë celulare dhe mos u çuditni kur në treg ka gjithnjë e më pak telefona me mundësinë e përdorimit të një karte SIM.

Apple ka rifilluar procesin e flakjes së teknologjisë së vjetër, e cila mund të jetë e parakohshme për disa, por shembujt e mëparshëm kanë treguar se bëhet fjalë vetëm për të ardhmen e telefonave inteligjentë, e cila gjithsesi nuk na pret për një vit apo dy, kur gjithnjë e më shumë pajisje do të jetë vetëm eSIM.