Ambasadori holandez Dirk Jan Kopp thotë se në vend nuk ka vullnet të vërtetë politik për ndryshim, jo ​​vetëm në politikë, por edhe në komunitetet fetare që, siç tha ai sot, bllokojnë ndryshimet dhe bllokojnë Konventën e Stambollit.

– Megjithatë, të gjitha vendet e tjera në periudhën 10 deri në 15 vjet arritën të bëjnë reformat e nevojshme dhe të bëhen anëtarë të BE-së. Çfarë jeni duke bërë veçse duke bërë justifikime për të përmbushur kërkesat e anëtarësimit. Pse nuk i përfunduat reformat tuaja 15 vjet më parë si këto vende të tjera? Dëgjoj se fajin e ka Bashkimi Evropian, se anëtarësimi është një përgjegjësi e përbashkët dhe se po ju mbajmë në pritje për një kohë të gjatë. E vërteta është se anëtarësimi është përgjegjësia juaj dhe ju nuk na mbani në pritje të gjatë. Pas dekadash mbështetjeje të jashtëzakonshme, ku kanë shkuar paratë e taksapaguesve tanë? Pas gjithë këtyre viteve, ka një strategji për gjithçka, ka dy plane veprimi për gjithçka, ndërgjegjësimi i të gjithëve tashmë është trefishuar dhe të gjithë tashmë janë trajnuar katër herë. Megjithatë, gjithçka ka ngecur për shkak të mungesës së zbatimit, korrupsionit dhe nepotizmit. Me fjalë të thjeshta, nuk ka vullnet të vërtetë politik për ndryshim jo vetëm në politikë, por edhe në komunitetet fetare që bllokojnë ndryshimet dhe bllokojnë Konventën e Stambollit. Politikanët ende heshtin dhe duan të bëjnë foto me priftërinjtë dhe ojitë. Dhe cili është mesazhi për ne? Mesazhi është se ne duam paratë tuaja, por nuk duam vlerat tuaja, tha ambasadori Kopp në Konferencën e Dytë Rajonale të Ekspertëve për Cluster 1 “Vlerat Themelore” në kuadër të projektit “Le të sundojë drejtësia në rajon”.

Ambasadori theksoi se Holanda ishte dhe do të vazhdojë të jetë partnere e rajonit në rrugën e saj drejt BE-së.

By vull