Maqedonia do të ketë rritjen më të ulët ekonomike dhe deficitin buxhetor më të lartë në rajonin e Ballkanit Perëndimor, vlerëson Banka Botërore në raportin gjashtëmujor ekonomik për vendet e Ballkanit Perëndimor, i cili u prezantua sot në Shkup.

Mali i Zi pritet të ketë rritjen më të lartë prej 4.8 për qind, i ndjekur nga Shqipëria me 3.6, Kosova me 3.2, Bosnja dhe Hercegovina me 2.2, Serbia me 2. Parashikimet për Maqedoninë për rritje ekonomike janë 1.8 për qind, pritet një rritje prej 2.5 për qind. në 2024, dhe një rritje prej 2.9 për qind në 2025.

Joana Majoska, ekonomiste në Zyrën e Bankës Botërore në Shkup, në konferencën e sotme për shtyp tha se rritja në vend filloi të ngadalësohet në tremujorin e dytë të vitit dhe nga ritmi i rritjes prej 2,1 për qind në tremujorin e parë në 1,1 për qin në. tremujorin i dytë.

-Rritja u drejtua nga konsumi personal, pasi eksportet dhe investimet bruto ranë me rënien e konsumit global. Ndërsa konsumi personal është ngadalësuar në krahasim me vitin e kaluar për shkak të vazhdimit të inflacionit të lartë dhe ngadalësimit të kreditimit, që ka ndikuar në fuqinë blerëse të popullatës, tha Majoska.

Masa për rritjen e TVSH-së nga 5 në 10 për qind, sipas Majoskës, nuk do të ndikojë ndjeshëm në inflacion sepse bëhet fjalë për një numër të vogël produktesh, një pjesë e madhe e të cilave nuk përfshihen në llogaritjen e inflacionit të bërë nga Statistikat Shtetërore. Zyrë.

– Nuk presim që të ketë një ndikim shumë të madh në normën e inflacionit. Inflacioni është në rënie nga muaji në muaj, por në nëntë muajt e parë të këtij viti, krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar, inflacioni është 11.3 për qind. Projeksioni ynë për fundvit është që inflacioni të jetë 9.1 për qind. Ne presim që norma të zbutet, por inflacioni i përgjithshëm do të mbetet i lartë për të gjithë vitin 2023. Norma e përgjithshme e inflacionit mund të jetë në rënie, por inflacioni bazë mbetet i lartë për më gjatë, tha Majoska.

By vull