Bavaria hap një zyrë të veçantë për të tërhequr punëtorë të kualifikuar nga Ballkani 1

Gjermania ka gjithnjë e më shumë problem mungesën e fuqisë punëtore, ndaj Bavaria hapi një lloj konkurrence mes shteteve federale me vendimin e saj për të hapur një zyrë të posaçme për emigracionin e fuqisë punëtore nga Ballkani, raportojnë mediat në rajon.

Me punonjësit e saj dhe një zyrë të sapokrijuar, Bavaria dëshiron të lehtësojë ardhjen e punëtorëve të mundshëm nga Ballkani.

“Së shpejti do të hapim zyrën tonë në Shqipëri nëpërmjet Shoqatës së Ekonomisë Bavareze. Ne duam të jemi të pranishëm për investitorët dhe në të njëjtën kohë të sjellim staf mjekësor dhe ekspertë në Bavari – shumë më shpejt se sa mund të bëjë ambasada, për fat të keq, për momentin, tha kryeministri bavarez Markus Soder (CSU) për Agjencinë Gjermane të Shtypit.

“Ne kërkojmë urgjentisht ekspertë dhe do të kontaktojmë ambasadat kur të fillojë puna”, sqaroi Seder, i cili deklaroi se do të përshpejtohet procedura për hyrjen e punëtorëve nga Ballkani në Gjermani dhe Bavari.

Ndaj kryeministri bavarez do të vizitojë Rumaninë dhe më pas kryeqytetin e Shqipërisë, Tiranën. Në Bukuresht, Seder do të takohet me kryeministrin Nicolae Ciuk dhe presidentin Klaus Iohannis dhe në Tiranë me kryeministrin Edi Rama. Përveç kësaj, Bavaria mbron që Rumania të hyjë në zonën Shengen pa kontrolle kufitare dhe që Shqipëria të bëhet anëtare e Bashkimit Evropian.

Sipas Soder, lidhjet e reja me Ballkanin përshtaten në strategjinë e fqinjësisë dhe partneritetit bavarez. Bavaria tashmë ka lidhje të ngushta me Austrinë, Republikën Çeke, Kroacinë, Bullgarinë dhe Greqinë.

“Bavaria dëshiron të gjejë partnerë të rinj sepse qeveria federale për fat të keq po neglizhon Evropën Juglindore,” tha Seder.

Sfondi i udhëtimit të Soderit në Ballkan është mungesa e punëtorëve të trajnuar mirë në Bavari – veçanërisht kur bëhet fjalë për infermierët. “Ne po kërkojmë veçanërisht ekspertë të nevojshëm urgjentisht,” tha Soder, i cili kritikoi lëshimin shumë të ngadaltë të vizave të punës.

Agjencia Federale e Punësimit e Gjermanisë parashikon se të paktën 400,000 emigrantë nevojiten çdo vit për të mbajtur konstant potencialin e fuqisë punëtore të Gjermanisë.

By vull