Bashkimi Evropian nuk ishte i informuar për një marrëveshje mes kryeministrit italian Giorgia Meloni dhe Tiranës për dërgimin e mijëra emigrantëve në Shqipëri si pjesë e procedurës së azilit dhe po kërkon më shumë informacion në lidhje me të, raportoi sot Guardian, duke cituar burime në Bruksel.

Një zëdhënës i BE-së tha se bashkimi ishte “njoftuar”, por nuk pranoi të thoshte se kur iu tha plani që kryeministri italian zbuloi dje, shtoi gazeta britanike.

“Kemi kërkuar informacion të detajuar. “Ne duhet të shohim detajet, në mënyrë që të mund të flasim për implikimet”, tha zëdhënësi.

Italia do të ndërtojë qendra në Shqipëri për të akomoduar emigrantët që mbërrijnë nga deti, tha dje Giorgia Meloni.

Meloni tha se qendrat shqiptare fillimisht do të strehojnë rreth 3,000 njerëz dhe janë planifikuar të hapen në pranverën e vitit 2024.

Ajo tha se qeveria italiane shpreson të rrisë kapacitetin e saj për të akomoduar 36,000 emigrantë në vit.

“Mendoj se kjo është një marrëveshje e vërtetë europiane dhe dua të them se tregon se është e mundur të punohet së bashku për të menaxhuar flukset e migracionit”, tha Meloni në një konferencë për shtyp në Romë, pas takimit me homologun e saj shqiptar Edi Rama.

By vull