BE ka përjashtuar shtatë banka ruse nga sistemi SWIFT

1 min read

BRUKSEL – Këshilli i BE-së miratoi sot një vendim për të përjashtuar bankat kryesore ruse nga sistemi SWIFT si sistemi dominues global për shkëmbimin e transaksioneve financiare.

Gazeta Publike Evropiane njoftoi se janë sanksionuar VTB, Bank Otrkitie, Novikombank, Promsvyazbank, Bank Rossiya, Sovcombank dhe VEB, raporton Tanjug.

Në Bruksel sqarojnë se kjo masë do të hyjë në fuqi brenda 10 ditëve, e cila duhet t’i japë “periudhës kalimtare” SWIFT dhe operatorëve të tjerë për ta zbatuar atë dhe për të zbutur ndikimet e mundshme negative në kompanitë dhe tregjet financiare të BE-së.

Shtohet se “në varësi të sjelljes së Rusisë”, lista e bankave të sanksionuara do të zgjerohet.

Me vendimin e sotëm BE-ja ndaloi edhe investimet në projekte të bashkëfinancuara nga Fondi Rus për Investime Direkte, si dhe dërgimin e kartëmonedhave në euro në Rusi.