Biden promovon planin për zhvillimin e madh të infrastrukturës në SH.B.A.

2 min read

Presidenti i SHBA Joe Biden sonte në Pittsburgh, Pennsylvania do të paraqesë planin për investime në projekte të ndryshme të infrastrukturës në shumën prej 2.25 trilionë dollarë.  

Paratë janë planifikuar të shpenzohen në tetë vitet e ardhshme për zhvillimin e transportit, ndërmarrjeve, prodhimin industrial dhe më shumë. 

Investimet më të rëndësishme, që arrijnë në 650 miliardë dollarë, do të drejtohen në modernizimin e infrastrukturës së transportit. Më shumë se 30,000 kilometra autostrada, 10,000 ura do të rinovohen dhe modernizohen, një pjesë e parave janë për programet e sigurisë rrugore për këmbësorët dhe shoferët, si dhe zhvillimin e transportit publik. 174 miliardë dollarë do të ndahen për zhvillimin e tregut të makinave elektrike, përfshirë përfitimet e taksave për blerësit e automjeteve elektrike dhe zhvillimin e një rrjeti të stacioneve të karikimit. 

Rreth 400 miliardë dollarë janë parashikuar për të ashtuquajturën ekonomi të kujdesit: kujdes i shtuar për të moshuarit dhe personat me aftësi të kufizuara, si dhe rritje të pagave për punonjësit socialë që punojnë në këtë sektor. 

Më shumë se 300 miliardë dollarë do të shpenzohen për përmirësimin e infrastrukturës së banimit, duke përfshirë qasjen në ujë të pastër, energji elektrike, brez të gjerë dhe më shumë. 300 miliardë dollarë të tjerë janë planifikuar për të mbështetur industrinë, duke përfshirë zhvillimin e gjysmëpërçuesve, investimet në inovacion dhe më shumë. 

Plani është programi i dytë i madh i propozuar nga Presidenti Joe Biden pas zbatimit të suksesshëm të masave për të luftuar pandeminë dhe ndihmën ekonomike për popullatën e prekur nga Covid-19, që arrin në 1.9 trilion dollarë.