Kohanews

Ke Çfarë Lexon!

A ËSHTË BULLGARIA GATI PËR FUTJEN E EUROS?

2 min read

Në fillim të qershorit Sofja prezantoi një plan konkret për futjen e euros dhe 1 janari 2024 u caktua si dita e ndryshimit të monedhës.

Shanset që ai plan të bëhet realitet nuk janë joreale.

Bullgaria plotëson të gjitha kriteret formale për hyrjen në zonën e monedhës së përbashkët evropiane. Deficiti buxhetor, borxhi i qeverisë dhe norma e inflacionit sot janë edhe mbi kriteret e përcaktuara për anëtarësim në eurozonë. Monedha e vendit, levi, është tashmë e lidhur me euron, kujton Jutarnji list.

Vitin e kaluar, Bullgaria (6.9 milionë banorë) iu bashkua Kroacisë (katër milionë banorë) dhe u bë pjesë e Mekanizmit Evropian të Kursit të Këmbimit (ERM II) dhe Bashkimit Bankar Evropian.

Kjo do të thotë se rruga drejt euros është e pakthyeshme. Duhet pranuar që adoptimi i euros është një detyrim i çdo anëtari të BE-së (përveç Danimarkës, e cila fillimisht luftoi për të mbajtur monedhën), por tani që procedura ka filluar, edhe BQE nuk ka të drejtën e vetos. Mund të flisni vetëm për caktimin e një date.

Miratimi i euros nga Bullgaria, sipas revistës gjermane Der Spiegel, do të shënonte zgjerimin e parë të eurozonës që nga pranimi i Lituanisë në vitin 2015, duke e bërë Bullgarinë anëtarin e 19-të të zonës së monedhës së përbashkët.

Gazeta gjermane shtron tani pyetjen: a ka kuptim që një anëtar i ri i eurozonës të pranojë një vend që ka probleme të vazhdueshme me korrupsionin, pastrimin e parave dhe mbikëqyrjen financiare?

Me largimin e Angela Merkelit, Gjermania filloi procesin e ndarjes nga politikat e saj. Merkel për 16 vite ishte politikania më e fortë europiane, e gatshme të jepte pikën e fundit të gjakut për rolin drejtues të Gjermanisë në BE, por tani që ajo po largohet flitet më shumë për të metat e saj.