Kohanews

Ke Çfarë Lexon!

Fuqia e pabesueshme e Nënë Natyrës: Një kanion që u zbulua vetëm kohët e fundit në botë

2 min read

Po në lidhje me një udhëtim aventuresk në Islandë? Një vend i natyrës së paprekur, i krijuar nga veprimi i fortë i lumit fut frikë dhe vetëm kohët e fundit iu zbulua pjesës tjetër të botës.

Do ta gjeni në pjesën lindore të Islandës në luginën Jökuldalur, të quajtur Stuðlagil.

Ajo mori formën e saj për shkak të veprimit tepër të fortë të lumit Jokla, 150 km i gjatë. Deri vonë, disa fermerë vendas jetonin këtu, por vizitorët e huaj nuk kishin dëgjuar për të. Për shkak të fuqisë dhe nivelit të ujit, kjo zonë nuk u vizitua nga askush sepse konsiderohej shumë e rrezikshme.

 

 

Vetëm pasi u ndërtua një hidrocentral afër, situata ndryshoi: niveli i ujit të lumit ra dhe forca e tij nuk ishte më një kërcënim për vizitorët. Lumi dikur i fuqishëm që rrodhi nëpër kanion duke transportuar me rërë dhe baltë tani është një bukuri e qetë, bruz që udhëton ngadalë.

Ujëvara e Stuðlafoss-it spikat me bukurinë e saj, e cila gjithashtu nuk duhet humbur.

 

 

 

Edhe pse vetëm me një vështrim në fotot mund të supozojmë se kanioni është përmbytur me vizitorë, për fat të mirë për natyrën – nuk është kështu. Thanksshtë falë pozitës së tij të vështirë për të arritur.

Hyrja në të nuk është e lehtë, dhe rruga për në të është shënuar dhe shënuar dobët. Ajo është gjithashtu e vendosur jashtë rrugëve standarde turistike, kështu që shumë thjesht e kalojnë atë për shkak të mungesës së kohës.

 

 

 

Islandezët këshillojnë të mos e vizitojnë këtë vendndodhje gjatë kësaj periudhe – bëjeni atë në pranverë ose në fund të verës kur për shkak të shirave, lumi merr një pamje më të fuqishme.