Kohanews

Ke Çfarë Lexon!

Jansha udhëheq vendet e BE që duan “Serbinë e Madhe” dhe copëtimin e BEH, Malit të Zi dhe Maqedonisë Veriore

1 min read

Skena politike e Bosnje dhe Herzegovinës tronditet nga një dramë e drejtuar nga udhëheqja e Republikës së Sllovenisë, e cila ka një vizion për “kompletimin e shpërbërjes së Jugosllavisë”, pra ndryshimin e kufijve të Ballkanit.

Sllovenia do të marrë presidencën e Bashkimit Evropian në 1 korrik dhe kryeministri slloven Janez Jansa thuhet se ka në plan të imponojë një vizion të “përfundimit të shpërbërjes së Jugosllavisë” në axhendë.

Kjo të paktën mund  interpretohet, siç shkruan Kliks.ba, nga letra  që ai dërgoi në Bruksel, që do të thotë ndryshime në kufij, shkëputje konkrete të Republika Srpska dhe rishikim i kufijve në Mal të Zi, Maqedoni Veriore dhe Shqipëri. Gjithashtu si kthimi i planit Vuçiç-Thaçi për të tërhequr përsëri kufirin midis Serbisë dhe Kosovës.

Kjo është arsyeja pse Ambasadori i Sllovenisë, Zorica Bukinac, mbërriti në Presidencën e BiH këtë pasdite me ftesë të anëtarit Zeljko Komsic. Ambasadori Bukinac duhet zyrtarisht të komentojë mbi këtë dokument jozyrtar.

Ndërkohë, Jansa ka mohuar dërgimin e “Non-Paper” në Bruksel, një dokument jozyrtar, i cili gjithashtu është mbi të ardhmen e BEH.

– Herën e fundit vitin e kaluar unë u takova me Presidentin e Këshillit Evropian. Unë vështirë se mund t’i dorëzoja fizikisht diçka në shkurt ose mars të këtij viti,” tha Jansa në Twitter.