Kohanews

Ke Çfarë Lexon!

Kush është Hanna Maliar, zëvendësministrja e mbrojtjes që po drejton operacionet luftarake në Ukrainë

2 min read

Hanna Maliar ka lindur në vitin 1978 në Kiev.

Arsimi i lartë. Në vitin 2000 ajo u diplomua në Institutin Ndërkombëtar të Gjuhësisë dhe të Drejtësisë.

Nga viti 2000 deri në vitin 2010 ajo mbajti postin nga një pedagoge e zëvendësdrejtores së Institutit të Drejtësisë, Profesore e Asociuar në Universitetin Ndërkombëtar të Kievit.

Në vitin 2007 ajo mori një certifikatë të së drejtës për të ushtruar avokatinë.

Në vitin 2010 ajo u bë kandidate e shkencave juridike. Interesat kërkimore: krimet kundër themeleve të sigurisë kombëtare, krimet kundër paqes, siguria e njerëzimit dhe e drejta ndërkombëtare, komunikimet strategjike në një luftë hibride.

Që nga viti 2010 punon në Institutin Shtetëror të Kërkimeve të Doganave si Zëvendës Drejtuese e Departamentit të Problemeve Ligjore të Doganave. Është këshilltare e shërbimit doganor të rangut të tretë.

Nga viti 2013 deri në vitin 2020 ajo dha mësim në Shkollën Kombëtare të Gjyqtarëve të Ukrainës në fushën e kualifikimit të ligjit penal të luftës agresive dhe krimeve të tjera të kryera në zonën e luftës. Hanna Maliar zhvilloi gjithashtu konceptin e vlerësimit ligjor të ngjarjeve në Krime dhe Ukrainën lindore, i cili përdoret në praktikën hetimore dhe gjyqësore.

Nga viti 2018 ajo është trajnere e divizioneve të sigurisë dhe mbrojtjes në komunikime strategjike )specializimi — “Operacionet e informacionit si element i krimeve që cenojnë sigurinë dhe paqen kombëtare. Identifikimi dhe asgjësimi i teknologjive të informacionit me ndikim që kërcënojnë sigurinë kombëtare”).

Ajo është trajnuar për negociata në konflikte të armatosura dhe ka marrë një certifikatë nga Instituti Hollandez i Marrëdhënieve Ndërkombëtare “Clingendael”.

Që nga viti 2020, ajo ka qenë konsulente e pavarur në Komitetin e Verkhovna Rada për Sigurinë Kombëtare, Mbrojtjen dhe Inteligjencën.

Hanna Maliar është autore e më shumë se 40 punimeve shkencore dhe gjithashtu një bashkautore e projektligjeve.

Ajo është e martuar me një djalë.