Kohanews

Ke Çfarë Lexon!

Media sllovene botoi non-paper: Kështu duket harta për ndarjen e BeH, Shqipërin Etnike dhe Serbin e Madhe

2 min read

Portali Slloven Necenzurirano.si botoi një dokument diplomatik jozyrtar që flet për copëtimin e Bosnjë dhe Hercegovinës, pranimin e Republikës Srpska në Serbi dhe bashkimin e Kosovës me Shqipërinë.

Askush nuk e ka konfirmuar zyrtarisht se Presidenti i Këshillit Evropian, Charles Michel, mori një dokument me një përmbajtje të tillë nga Sllovenia. Por një dokument jozyrtar diplomatik që parashikon shpërbërjen e Bosnjës dhe Hercegovinës, aneksimin e RS në Serbi dhe bashkimin e Kosovës me Shqipërinë ekziston në të vërtetë.

Sipas informacionit të këtij portali, dokumenti me titull “Ballkani Perëndimor – rruga përpara” u mor në kabinetin e Michel  në shkurt. Kush e ka shkruar nuk mund të dihet zyrtarisht. Të gjithë pretendojnë se “nuk u krijua në Ministrinë Sllovene të Punëve të Jashtme”.

Në këtë kontekst, Budapesti përmendet gjithashtu, pjesërisht, por në qarqet diplomatike të Brukselit kjo quhet si një dokument “slloven” , sepse kabineti i Janša pretendohet të ketë marrë pjesë në dërgimin e tij në adresa të ndryshme, shkruan  Necenzurirano.si .

Autorët e dokumentit tregojnë se edhe pas vendosjes së paqes pas përfundimit të luftërave, perspektivat e premtuara evropiane dhe përparimin e Maqedonisë Veriore dhe Malit të Zi në këtë drejtim në rajon, “çështjet kryesore mbeten të pazgjidhura”.

Atëherë, çfarë sugjerojnë ata?

1) Bashkimi i Kosovës dhe i Shqipërisë. “Në Kosovë, 95 përqind e popullsisë dëshiron të bashkohet me kombin origjinal shqiptar. Situata është e ngjashme në Shqipëri. Kufiri midis Shqipërisë (një anëtar i NATO-s) dhe Kosovës është praktikisht inekzistent. Pjesa serbe e Kosovës do të marrë një status special – modeluar në Tirolin e Jugut. “thuhet në dokument. Shtë një provincë autonome në Italinë veriore, ku shumica e popullsisë flet gjermanisht.

2) Unifikimi i pjesës më të madhe të territorit të RS me Serbinë. “Çështja kombëtare serbe mund të zgjidhet kryesisht duke aneksuar një pjesë të Republika Srpska në Serbi. Në këtë rast, Serbia është e gatshme të pajtohet me bashkimin e Kosovës dhe Shqipërisë,” lexon dokumenti.

3) “Çështja kombëtare kroate mund të zgjidhet duke bashkuar shumicën e kantoneve kroate në BiH me Kroacinë ose duke i dhënë një status të veçantë pjesës kroate të BiH (duke ndjekur shembullin e Tirolit të Jugut).

4) ” Kjo do t’u jepte boshnjakëve një shtet që funksionon në mënyrë të pavarur dhe do të marrë përgjegjësinë e plotë për të. Në një referendum, njerëzit do të vendosnin nëse do të bashkoheshin me BE ose një të ardhme jashtë BE (duke ndjekur shembullin e Turqisë. Tani për tani, shumica dërrmuese e Boshnjakët mbështesin ndikimin e BE dhe Islamin radikal, situata mund të përkeqësohet në mënyrë drastike në dekadën e ardhshme “.