Një parti në Zelandë të Re nis peticionin për ndryshimin e emrit të vendit

vull

Partia Maori ka nisur një peticion për të ndryshuar emrin zyrtar të Zelandës së Re në Aotearoa, te reo Māori, emri i gjuhës autoktone për vendin.

“Ka kaluar shumë kohë që Te Reo Māori u rivendos në vendin e saj të ligjshëm si gjuha e parë dhe zyrtare e këtij vendi”, thanë udhëheqësit e Te Pāti Māori, Rawiri Waititi dhe Debbie Ngarewa-Packer në një deklaratë duke nisur peticionin.

“Ne jemi një vend Polinezian – ne jemi Aotearoa”.

“Aotearoa është një emër që do të bashkojë vendin tonë sesa ta ndajë atë”, tha Waititi. “Të tjerët po përpiqen ta përdorin atë është një mjet përçarës, por ky është një mjet gjithëpërfshirës, ku paraardhësit tanë u pajtuan që të gjithë të jetonim në këtë tokë së bashku”.

“Zelanda e Re është një emër holandez. Edhe holandezët kanë ndryshuar emrin e tyre – nga Holanda në Netherlands, për hir të Krishtit!”.

Peticioni gjithashtu i bën thirrje qeverisë të “identifikojë dhe rivendosë zyrtarisht emrat origjinalë Te Reo Māori për të gjitha qytetet, qytetet dhe vendet në të gjithë vendin” gjatë pesë viteve të ardhshme, duke përfunduar procesin deri në vitin 2026.

Next Post

Zëvendësdrejtori Dehari priti në takim ministrin malazez të Bujqësisë, pylltarisë dhe pkonomisë së ujërave, Stijoviç

Në ambientet e drejtorisë së NP “Pyjet Kombëtare” më 14.09.2021 u realizua një takim pune midis delegacionit nga Republika e Malit të Zi i cili përfshinte Ministrin e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Ekonomisë së Ujërave Z. Aleksandar Stijovic dhe Sekretarja e Shtetit znj. Nikolina Misnic dhe nga ana jonë, drejtoresha znj. […]

Subscribe US Now

%d bloggers like this: