Kohanews

Ke Çfarë Lexon!

Një rënie e madhe e çmimeve të naftës, Wall Street po rimëkëmbet

2 min read

Në Wall Street, çmimet e aksioneve u rritën ndjeshëm, falë një rënie të madhe të çmimeve të naftës pas një mesazhi nga Emiratet e Bashkuara Arabe (EBA) se ata do të nxisnin rritjen e prodhimit të “arit të zi” për të kompensuar furnizimet nga Rusia, e cila është nën sanksione. 

Mesatarja industriale Dow Jones u rrit me 653 pikë, ose 2 për qind, në 33,286 pikë, S&P 500 u rrit 2,57 për qind në 4,277 pikë dhe Nasdaq u rrit 3,59 për qind në 13,255 pikë.

Rritja e indeksit pas katër ditësh rënie vjen si pasojë e rënies më të madhe ditore të çmimit të naftës në gati dy vjet.

Në tregun e Londrës çmimi i fuçisë u ul me më shumë se 13 për qind në 111.15 dollarë, ndërsa në tregun amerikan fuçia ra me 12.5 për qind në 108.70 dollarë.

Rënia e çmimeve pasoi një mesazh nga Emiratet e Bashkuara Arabe se Organizata e Vendeve Eksportuese të Naftës (OPEC) do të nxiste rritjen e prodhimit për të kompensuar furnizimet nga Rusia pasi Shtetet e Bashkuara e ndaluan atë një ditë më parë si pjesë e sanksioneve kundër Rusisë për pushtimin e saj të Rusia, Ukraina. importet e naftës ruse dhe burimeve të tjera të energjisë.

“Ne mbështesim rritjen e prodhimit dhe do të punojmë me OPEC-un për të konsideruar prodhimin në nivele më të larta,” tha ambasada e Emirateve të Bashkuara Arabe në Uashington.

Kjo ka nxitur rritjen e çmimeve të aksioneve që janë nën presion të fortë ditët e fundit për shkak të luftës në Ukrainë dhe frikës se rritja e çmimeve të naftës për shkak të ndërprerjeve të furnizimit nga Rusia do të nxisë presione të forta inflacioniste, të cilat do të ndikojnë negativisht në rritjen e ekonomisë globale.