Kohanews

Ke Çfarë Lexon!

Nuk ka dimër në Grenlandë

1 min read

Në ditët e mëparshme Grenlanda kishte temperatura 20 deri në 30 gradë mbi mesataren për këtë periudhë të vitit dhe në shumë vende ishin mbi zero, njoftoi Instituti Meteorologjik Danez.

Temperatura në kryeqytetin Nuke më 20 dhjetor ishte 13 gradë Celsius dhe në këtë periudhë të vitit temperatura mesatare është minus 5.3 gradë.

Në veri të kësaj, në Kanak, merkuri u rrit në 8.3 gradë dhe temperatura e zakonshme për këtë kohë është minus 20.1 gradë”, thuhet në deklaratë, transmeton Hina.

Theksohet se një nga arsyet e rritjes së temperaturave është fenomeni meteorologjik “tharëse”, era e ngrohtë që fryn mjaft shpesh në Grenlandë.

Gjatë verës, një valë e nxehtë me temperatura që ishin më shumë se dhjetë gradë më të larta se zakonisht shkaktoi një shkrirje masive të shtresave të akullit në Grenlandë.

Çdo ditë regjistrohen humbje prej tetë miliardë tonësh akull, që është dyfishi i ritmit mesatar gjatë verës.

Më 14 gusht të këtij viti, ra shi në majë të pikës më të lartë të Grenlandës, 3216 metra, gjë që nuk ka ndodhur kurrë më parë.