Të jetosh jashtë civilizimit modern: Njihu me fisin Piraha – fisi më i lumtur në botë

vull

Në xhunglën e Amazonës fshihet fisi Piraha me rreth 400 anëtarë të njohur si fisi më i lumtur në botë.

Përkundër besimit të vendosur se gjumi është i mirë për trupin e njeriut, këta njerëz të pazakontë e konsiderojnë atë të dëmshëm dhe kjo ju bën të dobët dhe të prekshëm. Ata besojnë fuqimisht se nëse bie në gjumë mund të zgjohesh si një person tjetër, kështu që nuk do të rrezikoje.

Ata gjithashtu besojnë se sa më pak të flini, aq më gjatë do të jetoni. Edhe kur janë në gjumë, ata nuk shkojnë në shtrat, dhe posa të zgjohen, ata rifillojnë përgjegjësitë e tyre të përditshme.

Nuk ka fjalë për shumicën e numrave në gjuhën e tyre. Këta anëtarë të izoluar të fisit Brazilian përdorin konceptet e “një”, “disa” dhe “shumë”, zbulojnë shkencëtarët amerikanë.

Nuk ka afate kohore për fisin Piraha, nuk ka të kaluar dhe nuk ka të ardhme. Për ta, ekziston vetëm e tashmja.

Ata nuk përdorin hurma , ditë të javës, apo edhe një kalendar, dhe hanë një ose dy herë në ditë . Ata janë të njohur me tre lloje marrëdhëniesh: ai me fëmijën, ai me prindërit dhe vëllezërit e motrat. Nuk ka hierarki, dhe në të njëjtën kohë nuk ka asnjë krim dhe vjedhje.

Askush nga anëtarët e fisit nuk ka pronë . Studiuesit që i kanë vizituar ata thonë se ata këndojnë spontanisht natën dhe përmes kësaj ata besojnë se gjumi dhe realiteti janë po aq të rëndësishëm.

Gjuhëtarët në të gjithë botën janë të magjepsur nga gjuha e pazakontë e fisit Piraha. Një fakt tjetër interesant është se në gjuhën që ata përdorin ato kanë vetëm tre zanore dhe shtatë bashkëtingëllore. Nuk ka përemra “Unë”, “ti”, “ata”, madje as emërtimet për “majtas” dhe “djathtas”. Dhe përdorimi i fjalive komplekse as nuk ndodh.

Next Post

Sanksionohen 659 shoferë për tejkalim të shpejtësisë në territorin e tërë shtetit

Gjatë ditës së djeshme (06.06.) Ministria e Punëve të Brendshme realizoi kontrollim të përforcuar aksional në territorin e Republikës së Maqedonisë së Veriut për sanksionimin e shoferëve të cilët qarkullojnë me shpejtësi më të madhe nga e lejuara. Gjatë këtij kontrolli janë sanksionuar 659 shoferë, prej tyre 90 ka qarkulluar […]

Subscribe US Now

%d bloggers like this: