Zgjerimi i BE u bllokua për shkak të mungesës së marrëveshjes për Maqedoninë Veriore dhe Shqipërinë

vull

Konkluzionet ministrore mbi zgjerimin janë bllokuar aktualisht në Këshillin e BE për shkak të pamundësisë së arritjes së një marrëveshjeje për Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë.

Këshilli i BE thotë se kanë mbetur disa orë për një marrëveshje të mundshme dhe ministrat e punëve të përgjithshme të BE kanë vendosur çështjen e zgjerimit nën pikën “të gjitha gjërat e tjera” në axhendën e takimit të nesërm.

 

Në të njëjtën kohë, u njoftua se çështja e zgjerimit nuk do të ishte në axhendën e një takimi të udhëheqësve të BE 27 që do të vinin në një samit në Bruksel në 10 dhe 11 Dhjetor.

 

“Nuk është e pamundur të mos ngrihet çështja e zgjerimit, por axhenda është tashmë e plotë,” thanë ata në Bruksel.

 

Presidenca gjermane e Këshillit të BE-së thotë se ata janë të irrituar nga pamundësia e përparimit në çështjen e kornizës negociuese për Maqedoninë e Veriut, e cila, të paktën tani për tani, ka bllokuar procesin e arritjes së konkluzioneve për të gjitha vendet në procesin e zgjerimit.

 

“Ne kemi bërë gjithçka që është e mundur për të arritur një kompromis, por deri më tani është e pamundur. “Ne jemi të pakënaqur me faktin se Bullgaria po bllokon bisedimet e pranimit për shkak të çështjeve bilaterale historike që nuk i përkasin kontekstit të zgjerimit,” tha një diplomat i lartë i BE.

 

Ai deklaron se për shkak të bllokimit të kornizës negociuese për Maqedoninë e Veriut, edhe Shqipëria është bllokuar.

 

“E gjithë gjë është bllokuar dhe kjo është me të vërtetë e papërshtatshme,” përfundojnë ata në Bruksel.

 

Brukseli vëren se negociatat po vazhdojnë, por se nuk ka shumë optimizëm për një rezultat pozitiv deri në fund të vitit.

Next Post

Takim lamtumirës i MPJ Bujar Osmani me Dimitris Janakakis, Ambasador i Republikës së Greqisë në Republikën e Maqedonisë së Veriut

Ministri i Punëve të Jashtme të Republikës së Maqedonisë së Veriut, Bujar Osmani sot ka pritur në takim lamtumirës Ambasadorin e Jashtëzakonshëm dhe të Plotfuqishëm të Republikës së Greqisë në Maqedoninë e Veriut, Dimitris Janakakis. Ministri Osmani përshëndeti angazhimin e Ambasadorit Janakakis gjatë periudhës sa ishte me mandat në Maqedoninë […]

Subscribe US Now

%d bloggers like this: