Slot Thailand
Slot Thailand
Toto Macau
Slot88
Slot Ovo
Slot Ovo
Anti Rungkad
Depo Slot
Slot Jp
Slot Zeus
Mpo Slot
Çfarë ndodh kur “çrregullohet ora biologjike”? - Koha News
Çfarë ndodh kur “çrregullohet ora biologjike”? 1

Gjumi i rregullt i natës, së bashku me ushqimin cilësor dhe aktivitetin e duhur fizik janë mënyra më e mirë për të mbrojtur shëndetin dhe për të ngadalësuar plakjen biologjike. Pagjumësia, puna me turne dhe “sakrifikimi i gjumit të natës” për pak më shumë kohë të lirë janë faktorë rreziku për zhvillimin e sëmundjeve të organeve vitale. Studiuesit theksojnë gjithashtu lidhjen midis punës me turne, rrezikut të diabetit dhe depresionit. Një studim i botuar në “The Journal of the American Heart Association” shqyrtoi të dhënat për 2000 persona mbi moshën 45 vjeç dhe konfirmoi dyshimet që kishin treguar hulumtimet e mëparshme.

Çfarë ndodh kur “çrregullohet ora biologjike”?“Ka prova në rritje të një lidhjeje midis gjumit të parregullt dhe rrezikut kardiovaskular,” thotë Dr. Kelsey M. Profesor i plotë, asistent në Qendrën Mjekësore të Universitetit Vanderbilt në Nashville, Tennessee. Çrregullimet në nivelin e ritmeve cirkadiane janë një mënyrë për të kuptuar marrëdhënien e ngushtë midis gjumit të rregullt të natës dhe sëmundjeve të zemrës. Kur ora biologjike është e shqetësuar, rreziku i rritjes së presionit arterial rritet.

“Pothuajse të gjitha veprimet kardiovaskulare, duke përfshirë rrahjet e zemrës, presionin e gjakut dhe funksionin endotelial, kontrollohen nga ritmet cirkadiane”, thotë Dr. Full.

Dhe zemra ka nevojë për pushim

Dhe zemra është një muskul që ka nevojë për pushim, thotë doktor Donald M. Lloyd-Jones, nga Universiteti Northwestern. Gjatë fazave të gjumit, me përjashtim të fazës REM, zemra ngadalësohet. Gjatë pjesës më të madhe të ciklit të gjumit, përveç fazës REM, rrahjet e zemrës ngadalësohen, duke e lejuar zemrën të “rigjenerohet”.

“Nëse flemë në mënyrë të parregullt ose zgjohemi shpesh gjatë natës, zemra nuk mund të pushojë aq mirë sa mundet”, shpjegon Lloyd-Jones.

Tre shtyllat e shëndetit të mirë

Ekspertët theksojnë se gjumi i rregullt mund të jetë një eliksir i vërtetë për trupin tonë dhe së bashku me aktivitetin fizik dhe një dietë të ekuilibruar, mbrojtja më e mirë kundër sëmundjeve dhe plakjes së parakohshme të organizmit.

“Gjumi i dobët dhe ushqimi joadekuat janë pjesë e të njëjtit rreth vicioz,” thotë Dr. Nur Makarem, Shkolla e Shëndetit Publik Mailman e Universitetit të Kolumbisë.

Ushqimi i duhur dhe aktiviteti fizik prej vitesh janë dy shtyllat e shëndetit të mirë. Gjumi i rregullt i natës nuk ka qenë në fokus të studiuesve, ndaj ekspertët besojnë se nuk është për t’u habitur që shumica e njerëzve, në mungesë të një sisë të lirë, fillimisht heqin dorë nga disa orë gjumë. Mjekët theksojnë se 7 deri në 9 orë gjumë të rregullt të natës janë të mjaftueshme për të rriturit e shëndetshëm, në varësi të nevojave individuale.

8 faktorë të shëndetit kardiovaskular

Në vitin 2022, kardiologët amerikanë njohën 8 faktorë që janë kritikë për shëndetin e mirë kardiovaskular. Kjo eshte e gjitha:

• Dietë cilësore
• Aktivitet fizik adekuat
• Shmangia e pirjes aktive dhe pasive
• Gjumi cilësor
• Pesha adekuate trupore
• Kontroll i mirë i kolesterolit
• Kontroll i sheqerit në gjak
• Kontroll i presionit të gjakut

Është e rëndësishme të zhvilloni zakone të mira kur bëhet fjalë për gjumin e rregullt, që gjithmonë të flini dhe të zgjoheni në të njëjtën kohë. Nëse gjatë ditës jemi të lodhur, lejohet maksimumi 30 minuta gjumë. Studiuesit theksojnë se është konfirmuar se një sy gjumë i shkurtër pasdite mund të jetë po aq stimulues për trupin sa edhe gjumi cilësor i natës.

Këshillohet që ushtrimet fizike të rezervohen disa orë më herët gjatë ditës, gjithashtu është mirë të shmangni vaktet e pasura dhe pikante, të flini në një dhomë më të errët dhe pak më të freskët. Do të flemë më mirë nëse para gjumit fikim pajisjet celulare, ekranet e televizorit dhe të gjitha burimet e dritës blu që mund të ndikojë negativisht në “orën tonë të brendshme”.

By vull