Home Shëndetësi Cilat janë shenjat e çekuilibrit hormonal tek meshkujt dhe cilat tek femrat?

Cilat janë shenjat e çekuilibrit hormonal tek meshkujt dhe cilat tek femrat?

0

Hormonet seksuale femërore kanë funksione të ndryshme në trup, dhe roli i tyre është i ndryshëm në pubertet, gjatë shtatzënisë ose gjatë ushqyerjes me gji. Ato ndryshojnë edhe gjatë menopauzës.

Për shembull, rritja e nivelit të hormoneve seksuale femërore ndikon në rritjen e gjoksit, rritjen e qimeve, rritjen e yndyrës së trupit, veçanërisht në ijet dhe fillimin e menstruacioneve. Të tre hormonet tek femrat luajnë një rol të rëndësishëm në dëshirën seksuale, d.m.th. Estrogjeni ka një rol riprodhues dhe prodhohet kryesisht në vezore. Progesteroni ndihmon në stabilizimin e ciklit menstrual dhe përgatit trupin për shtatzëni. Testosteroni ndikon në fertilitetin, dëshirën seksuale, menstruacionet dhe prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut.

Tek meshkujt rolin kryesor e luan hormoni seksual testosteroni, i cili është i rëndësishëm për të gjitha ndryshimet fizike që ndodhin gjatë pubertetit. Gjithashtu ndihmon në zhvillimin e kockave dhe ndikon në disponimin dhe dëshirën seksuale. Testosteroni prodhohet në testikuj. Niveli i tij është më i lartë pas zgjimit dhe më i ulëti 12 orë më vonë.

Kur çekuilibrohen hormonet?

Hormonet ndryshojnë në faza të ndryshme të jetës. Nivelet e tyre do të jenë të ndryshme gjatë pubertetit, shtatzënisë, ushqyerjes me gji, paramenopauzës dhe menopauzës, si dhe gjatë marrjes së pilulave kontraceptive.

Për më tepër, gratë mund të përjetojnë çekuilibër hormonal për shkak të sindromës së vezores policistike, hormoneve të tepërta mashkullore dhe hirsutizmit (flokët e tepërt tek gratë). Pabarazitë hormonale shkaktohen gjithashtu nga medikamente të caktuara, kimioterapia, tumoret, çrregullimet e të ngrënit ose stresi. Çekuilibri hormonal ndodh kur ka shumë ose shumë pak hormon në qarkullimin e gjakut.

Simptomat e çekuilibrit hormonal tek gratë

Simptomat ndonjëherë janë të vështira për t’u lidhur me vetë hormonet, sepse ato janë kaq të ndryshme dhe mund të tregojnë probleme të shumta.

Këtu janë disa simptoma:

· Menstruacione të dhimbshme dhe të rënda

· Osteoporoza

· Thatësi e vaginës

· Ndjeshmëri e gjirit

· Diarre ose kapsllëk

· Akne para ose gjatë menstruacioneve

· Gjakderdhje ndërmjet periodave

· Rritje e qimeve në fytyrë, qafë, shpinë ose gjoks

· Shtim në peshë

· Renia e flokeve

Simptomat e çekuilibrit hormonal tek meshkujt

Ashtu si te gratë, çekuilibri hormonal ndodh tek burrat në periudha të caktuara të jetës. Për shembull, në pubertet, si dhe në plakje. Tek meshkujt, ndërprerja hormonale mund të çojë në kancer të prostatës dhe ulje të nivelit të testosteronit.

Simptomat e çekuilibrit hormonal tek meshkujt janë:

· Ulje e dëshirës seksuale

· Mosfunksionim erektil

· Ulje e masës muskulore

· Osteoporoza

· Renia e flokeve

· Ndjeshmëri e gjirit

Nëse vëreni ndonjë nga simptomat e çekuilibrit hormonal, bisedoni me mjekun ose gjinekologun tuaj. Ekzaminimi i mëtejshëm i mostrës së gjakut mund të tregojë gjendjen e hormoneve seksuale në trup dhe për këtë arsye të marrë masat e duhura.

Si të balanconi hormonet?

Tek gratë, çekuilibri hormonal zakonisht trajtohet duke marrë pilula kontraceptive dhe ka disa mënyra të tjera për të rikthyer hormonet në normalitet.

Para së gjithash, është e rëndësishme të hani një dietë të ekuilibruar, të zvogëloni marrjen e sheqerit dhe karbohidrateve të rafinuara, më pas të ruani peshën dhe të ushtroni rregullisht, të reduktoni stresin dhe të konsumoni ushqim që nuk spërkatet me pesticide.

Nivelet e hormoneve tek femrat dhe meshkujt ndryshojnë në faza të ndryshme të jetës. Hormonet seksuale mund të ndikojnë dukshëm në cilësinë e jetës dhe në atë rast është e rëndësishme të kërkoni ndihmën e mjekut për të marrë terapinë e duhur.

Previous articleAplikacioni i rremë Telegram spiunon përdoruesit e Android
Next articlePresidenti i ri i Juventusit trashëgoi humbje mbi 200 milionë euro