Kohanews

Ke Çfarë Lexon!

Çmimet e ushqimeve në Kroaci u rritën dy herë më shumë se në Bashkimin Evropian

1 min read

Për një vit, çmimet e ushqimeve në Kroaci u rritën për 20 për qind, dy herë më shumë se rritja mesatare e çmimeve të ushqimeve në BE, ndërsa buka u rrit për 31 për qind, sipas të dhënave të Eurostat-it, shkruan Veçernji list.

Sipas rritjes së çmimit të konsumit të bukës, Kroacia ishte ndër pesë vendet e para anëtare me rritjen më të lartë të çmimit. E para është Hungaria, ku çmimi i bukës u rrit me 65 për qind në një vit, e ndjekur nga Lituania, Estonia, Sllovakia dhe Kroacia me rritje të çmimeve nga 31 deri në 33 për qind.

Siç raporton Index, buka nuk ishte ndër nëntë artikujt ushqimorë për të cilët qeveria uli çmimet me një të tretën dhe i ngriu, si p.sh. mielli.

Kroacia, në fakt, nuk varet nga lëvizja e tregut global të drithërave sepse prodhon mjaftueshëm për nevojat e veta. Ka edhe grurë për eksport, ndaj rritja e çmimeve ka të bëjë më së shumti me çmimet më të shtrenjta të energjisë, rrymës dhe gazit.

Sipas anketës së konsumit të vitit 2019, në Kroaci, çdo anëtar i familjes ha mesatarisht 45 kilogramë bukë dhe pasta në vit, dhe 15 kilogramë miell për person, shtatë kilogramë makarona, një kilogram thekon dhe dy. kilogramë produkte të tjera të drithërave.\ shkruan Veçernji list.