Ballina Bota Çmimi i ulët po rikthen kërkesën për gaz në Evropë

Çmimi i ulët po rikthen kërkesën për gaz në Evropë

Spread the love

Kërkesa për gaz natyror në Evropë po rritet pasi çmimet e gazit kthehen në nivelet e para luftës në Ukrainë, raporton Bloomberg. Ky mund të jetë një rrezik potencial për përgatitjet e Bashkimit Evropian për dimrin e ardhshëm pa furnizimet me gaz rus.

Në bursën holandeze TTF, tregtimi në mars është dinamik – deri më tani, çmimet variojnë nga 39 në 52 euro për megavat orë. Kjo është afër niveleve të fundit të vitit 2021 dhe dukshëm më e ulët se vera e vitit 2022, kur frika se Rusia do të shkurtonte furnizimet me gaz në BE i çoi çmimet e gazit në një rekord prej 350 € për megavat orë.

Çmimet rekord të gazit në gusht shkaktuan një ulje të konsumit të industrisë. Për shembull, bizneset në Spanjë në shtator ulën konsumin me 40% nga viti në vit. Në përgjithësi, vendet e BE-së reduktuan përdorimin e gazit me pothuajse 20 përqind vitin e kaluar.